Megérkeztek az utángyártott kettős hidraulikus ütközők

Abban a korban, amikor a személyautókban egyre gyakrabban alkalmazzák az aktív felfüggesztést, és a félaktív megoldások minden eddiginél több szegmensben vannak jelen, a KYB és a Citroën együttműködésében bemutatkozik egy új felfüggesztési elv, amely a passzív lengéscsillapítókon alapul, viszont jelentősen versenyképesebb költséggel képes elérni a félaktív rendszerek magas teljesítményét. Eredeti alkatrészként ezt a 2017-ben bemutatott Citroën C5 Aircross személygépkocsiban alkalmazták először. A járművel 2019-ben Az év autójának jelölték, és elnyerte a 2019. évi CarWow Comfort díjat. A KYB szintén elnyerte a PSA kiváló beszállítókat elismerő Supplier Excellence díját ezért a rendkívül sikeres fejlesztésért.

Mostanáig ezt a technológiát kizárólag vadonatúj járművekbe szerelték be, viszont 2022-ben már utángyártott alkatrészként is elérhető lesz a KYB Europe-tól – 3348095 és 3448033 sorozatszámokkal. A KYB az egyetlen vállalat, amely az utángyártott termékek piacán elérhetővé teszi ezeket az alkatrészeket. Jelenleg több mint 150.000 C5 Aircross fut az európai utakon, amelyeket kettős hidraulikus ütközővel szereltek fel.

Ennél a technológiánál a lengéscsillapítók teljes lökete három differenciált részre osztható, amelyek különböző tulajdonságokkal ruházzák fel a lengéscsillapítót. Az első rész a löket közepe körüli pozíciónak felel meg. Ezen a területen a dugattyúban lévő hagyományos szelepek és az alapszelep biztosítja a csillapítási erőket. A második és a harmadik rész az ütköző és az kompressziós löketekhez közeli pozícióknak felelnek meg, ahol a hidraulikus kompresszió és a visszafutásgátlók felelősek a megfelelő energiaelnyelés biztosításáért.

Ez a felosztás lehetővé teszi a lengéscsillapítók főszelepei számára a kényelemre való fókuszálást, míg a két hidraulikus ütköző felelős a megerőltető helyzetek fellépésekor, ezzel növelve a kényelmet és a kezelve a teljesítményt. Ennek hatékony eléréséhez a visszafutásgátlóknak és a kompressziós ütközőknek képesnek kell lenniük a megfelelő energiaelnyelés biztosítására, illetve nagyon rugalmas választ kell adniuk. Ez a szabadalmaztatott technológia korábban nem tapasztalt kényelmi szintet garantál, amelyet a PSA „repülőszőnyegként” jellemez, mivel úgy tűnik, mintha a jármű szinte átrepülne az úttesten lévő kátyúkon és bukkanókon.

Jordan Day, a KYB Europe utángyártott termékek részlegének marketing menedzsere szerint: „E technológia elérhetőségével az utángyártott termékeink piacán egy igazán izgalmas termékkel bővült a meglévő termékválasztékunknak, ami lehetővé teszi a gépjárművezetők számára a díjnyertes kényelem további élvezetét, amelyet ezek a kiváló lengéscsillapítók nyújtanak. Újabb kiváló példa arra, hogy a KYB az eredeti alkatrészként beszerelt felfüggesztések kutatásának és fejlesztésének élvonalában tevékenykedik.”