Hasznos szerelési tippek a KYB Europe-tól

A KYB Europe az alábbiakban néhány hasznos tippet oszt meg a szakemberekkel a lengéscsillapítók, spirálrugók és toronycsapágyak beszereléséről.

A dugattyúrúd megfogása
A lengéscsillapító tömítése sérülésének és az ebből fakadó olajszivárgásnak egyik leggyakoribb oka a dugattyúrúd sérülése a beszerelés során. Soha ne helyezzen reteszelő- vagy más fogót vagy egyéb szerszámot közvetlenül a dugattyúrúdra, mert megkarcolhatják a rendkívül simára polírozott rudat, mely így elkophat, és kárt tehet a tömítésben. A szerszámokat a rúd teteje közelében, a menet tövénél helyezheti el biztonságosan.

Használja a biztosított anyákat
Ha a KYB lengéscsillapítóhoz menetes anya lett mellékelve, a beszereléskor azt kell használni a régi alkatrészről levett anya helyett. Ha a KYB nem biztosított anyát, használja újra az eredetit. Ez az alátétekre és távtartókra is érvényes.

Patronok cseréje
Új KYB patron beszerelésekor ne öntsön vizet vagy egyéb folyadékot a gólyalábba, és engedje le abból az esetleges folyadékot. A KYB patronjai nem igényelnek további folyadékot.

Toronycsapágyak kijelölése
Gólyaláb szétszerelésekor tanácsos megjelölni a felfüggesztés alkatrészeit, hogy a visszaszerelt alkatrészek a pontos helyükre kerüljenek, a megfelelő sorrendben. Ez „kijelölés” néven ismert. A helyes és pontos visszaszerelés érdekében különösen ügyeljen a felső spirálrugó megfelelő helyzetére a felső szerelőlemezhez képest.

A lengéscsillapító hossza
Egy új lengéscsillapító hossza néha eltérőnek tűnhet a járműről leszerelt alkatrészéhez képest. Ennek oka a legtöbb esetben a KYB termékén alkalmazott belső visszahúzó rugó és az eredeti gyártó termékén található ütköző (bump stop) hiánya, melyet a költségek csökkentése érdekében a járműgyártók is néha eltávolítanak az újabb modellekről. Egyes alkalmazásoknál a toronycsapágy rögzítéséhez kissé meg kell emelni a tengelyt vagy a felfüggesztést. Erre számos eredeti gyártói alkatrész esetében is szükség van. Ha a jármű pontos adatainak megfelelően választott alkatrészt a KYB katalógusából, az biztonságosan beszerelhető.

Helyes nyomaték
Ne használjon pneumatikus vagy elektromos nyomatékkulcsot a dugattyúrúd felső rögzítőanyájának megszorításához, mert túlléphetné a javasolt nyomatékot, és kárt tehetne abban. A dugattyúrudat megmunkált vállrészénél fogja meg, csavarkulccsal vagy célszerszámmal (ne reteszelő- vagy egyéb fogóval), és használjon a jármű gyártójának előírásai szerint beállított nyomatékkulcsot. Ezek az előírások megtalálhatók a KYB Suspension Solutions alkalmazásában. A végső megszorítást azután kell elvégezni, miután a jármű teljes súlyával ránehezedett.

Párosával végzett csere
A jármű biztonságos és a tervezett módon zajló működéséhez a KYB tanácsolja, hogy a lengéscsillapítók cseréje tengelyenként, párosával történjen. Ha a jobb és bal lengéscsillapítók csillapítása jelentősen eltér, a karosszéria és a kerekek mozgásának változásai vezetési rendellenességeket okozhatnak. A KYB azt is tanácsolja, hogy a lengéscsillapítók cseréjekor a toronycsapágyakat és a porvédőket is cserélje le.

Légtelenítés
Egy lengéscsillapító néha hibásnak tűnhet, pedig csak légtelenítésre szorul. A lengéscsillapítókat általában vízszintesen tárolják és szállítják. Emiatt kis levegőbuborékok alakulhatnak ki benne, melyek kihathatnak a csillapító erőre. Ennek megelőzésére tanácsos 3-4-szer légtelenítenie a lengéscsillapítót. Ehhez nyomja össze, majd engedje ki a dugattyúrudat a levegő eltávolításához.

A kerekek centrírozása
A jármű kialakításától függően a gólyaláb cseréjét követően a kerekek centrírozásra szorulhatnak. Minden gólyaláb kihat némiképp a centrírozásra, ezért érdemes ellenőrizni az adott jármű szervizelési kézikönyvét és adatait.