Gépjárműve felkészítése a nyárra

Ahogy közeledik a nyári szabadság, rengetegen várják a nyaralásukat, amelyhez sok esetben hosszú autóvezetés, illetve lakókocsi vontatása társul, vagy a gépjárművel kempingfelszerelést szállítanak. De lehet szó egyszerűen csomagok, vagy a megszokottnál több személy szállításáról. A hosszú utazások extra terhet jelenthetnek a gépjármű számára, ezért a gépjármű biztonságos és megfelelő működése érdekében fontos elvégezni bizonyos ellenőrzéseket.

Gumiabroncsok: Minden gumiabroncs felületét ellenőrizni kell, mivel a felületi sérülések, egyenetlen kopások vagy sima részek a gépjármű lengéscsillapítójának elhasználódását jelezhetik. A gumiabroncsokat fel kell fújtatni a megfelelő nyomásig, mivel amennyiben a jármű várhatóan több terhet szállít, ezért a normál helyzetben megszokottnál nagyobb nyomásra lehet szükség. A gumiabroncsok túlfújása negatív hatással lehet a fékezésre, és a gumiabroncsok idő előtti elhasználódását okozhatja. Ellenőrizni kell a meneteket is, hogy azok megfeleljenek a mélységre vonatkozó minimális törvényi előírásoknak. A forró környezet szintén hatással van a guminyomásra, a 10 fokos emelkedés akár 0,1 bar (1,4 psi) nyomáseltérést okozhat. Ne felejtse el ellenőrizni a pótkerék állapotát sem, ha rendelkezik azzal.

Felfüggesztés: Akár vadonatúj gumiabroncsokkal is előfordulhat, hogy a gépjárműnek jól működő lengéscsillapítókra van szüksége a megfelelő vontatás érdekében. Ha az alábbi jelenségek bármelyikét tapasztalja gépjárművén, az a felfüggesztés problémáját jelezheti: Hirtelen fékezéskor a gépjármű orra előrebukik, vagy a gépjármű az egyenes úttest egyik oldala felé húz, kanyarodáskor instabilnak érződik, a kormánykerék rezeg, oldalszélben a gépjármű irányt változtat, a bukkanókon áthajtáskor a kerekek megugranak, kopogó vagy egyéb zaj hallatszik a kerék környékéről. A felfüggesztés fennálló problémáit a hosszabb vezetés csak súlyosbítja, főként amikor többlet terhet szállít.

A nyári gépjárműfelkészítés részeként vigye be gépjárművét egy szerelőműhelybe, ahol további részletes ellenőrzéseket végeznek. A szakemberek az alábbi pontokra fognak fókuszálni: A lengéscsillapítók vizuális ellenőrzése, ahol megállapítják, sérült-e a hajtórúd, a test vagy a szerelőkeret, illetve esetleges olajszivárgás nyomait keresik. Ha több mint 80 000 km-t vezetett a lengéscsillapítókkal, akkor tengelyenként párban ki kell cserélni azokat, ezzel a gyártó előírásainak megfelelő szintre állítható vissza a gépjármű teljesítménye. Ellenőrzik a tekercsrugókat, hogy azok repedés- és törésmentesek legyenek. A gömbcsuklók és csapágyak épségéről is meggyőződnek, mivel a gumi részeknek épnek kell lennie, és nem engedhetnek meg túlzott mozgást.

Folyadékszintek: Ellenőrizze, hogy az ablakmosó folyadék tartálya teljesen fel legyen töltve, az ablakok kívül-belül tiszták legyenek. Ellenőrizze és töltse fel a motor hűtőfolyadékát, ezzel biztosítva, hogy a motor mindig a megfelelő hőmérsékleten működjön. Annak érdekében, hogy a motor simán fusson és ne hibásodjon meg, ellenőrizze és szükség esetén töltse fel a motorolajat, amely szintén segít csökkenteni a túlmelegedés esélyét. Erős forgalomban és a start/stop rendszer használatakor a gépjárművek több üzemanyagot fogyaszthatnak, ezért egy hosszú utazás kezdete előtt győződjön meg arról, hogy tele van az üzemanyagtartály. Jó ötlet lehet tovább a légkondicionáló hűtőközegének ellenőrzése is.

Vontatás: Ha a gépjárművel lakókocsit vagy utánfutót vontat, az további követelményeknek lesz kitéve. Ne lépje át a gyártó által meghatározott maximális terhelést, a vontató csuklójára ható tömegnek is a vontató gyártója által meghatározott értéken belül kell lennie. Tartsa be a vontatmány súlyának megfelelő, előírt sebességhatárokat. A KYB választékában elérhetők a nagy igénybevételnek megfelelő tekercsrugók, amelyek jelentősen növelik gépjárműve vontatási képességét az utazás alatt, és támogatják a többletteher vontatását. További információért vegye fel a kapcsolatot a helyi műhellyel.

Egyéb: Ha még nem kötelező az Ön országában, akkor is jó ötlet magával vinni egy elsősegélycsomagot (elsősegélydoboz, zseblámpa, figyelmeztető háromszög, láthatósági mellény). Az ablaktörlőlapátok nagy igénybevételnek vannak kitéve a téli hónapokban, ezért jó ötlet nyáron kicserélni azokat. Győződjön meg arról, hogy minden izzó világít.

A gépjármű ellenőrzésére vonatkozó javaslatok hozzájárulnak a biztonságos és élvezetes vezetéshez a hosszú nyaralások vagy vontatás esetén.