Forradalmi, környezetbarát hidraulikafolyadék bevezetése lengéscsillapítókhoz

A KYB SustainaLub néven bemutatta vadonatúj, valóban környezetbarát hidraulikafolyadékát.

A lengéscsillapítók fontos szerepet játszanak az autók mozgásának stabilizálásában, hidraulikus nyomás és súrlódás útján. A működésüket a hidraulikaolaj biztosítja. Enélkül az olaj nélkül a lengéscsillapító nem működik megfelelően. A hagyományos hidraulikafolyadékokban sokéves kutatás, know-how és fejlett technológia testesül meg, de fő összetevőik nagy része, ill. bázisolajuk is kőolajszármazék. Az új fejlesztésű SustainaLub célja, hogy teljesen környezetbarát lengéscsillapító-hidraulikafolyadékként kiküszöbölje a kőolajszármazékok alkalmazásával járó környezeti kockázatokat. A SustainaLub egy fenntartható termék, amely karbonsemleges és újrahasznosítható. A teljes körű piaci bevezetése 2026-ban várható.

Mint hidraulikus berendezések gyártására specializálódott globális szereplő, a KYB régóta foglalkozik az autók biztonságának és kényelmének fejlesztésével. E tapasztalatot felhasználva arra törekszünk, hogy környezetvédelmi egyensúlyt teremtsünk anélkül, hogy ez a teljesítmény vagy a megbízhatóság rovására menne. A SustainaLub nem csak javítja a manőverezhetőséget és a stabilitást a különböző, a kínálatunkban már szereplő csillapító szelepekhez való alkalmazásán keresztül, de a termék működési kényelmét is, súrlódásszabályozó technológiájának köszönhetően, például a KYB Prosmooth® lengéscsillapítókban. A Prosmooth®-ban a belső lengéscsillapító súrlódást a csúszó alkatrészekhez alkalmazott új fejlesztésű anyagokkal és a hidraulikafolyadék változó adalékanyag-szabályozó technológiájával biztosítják. Ez a termék luxusminőségű útfekvést és kiemelkedő kanyarstabilizációt biztosít.

Ez az új folyadék a kőolajalapú bázisolajról a természetes eredetű olajra váltva hozzájárul a karbonsemlegességhez. A bázisolaj nyersanyagainak előállítása során a növények szén-dioxidot vonnak el a légkörből, de a termék a szállítás során keletkező szén-dioxid emisszió csökkentéséhez is hozzájárul. Az Eco Mark tanúsítási szabvány (OECD301) szerint legalább 60%-ban biológiai úton lebomló. A bázisolaj és az adalékanyag formulázása újrahasznosítható, hosszú távon csökkentve a környezetvédelmi problémákat.

A KYB minden új terméke megbízhatósági értékelésen esik át Japánban, a KYB fejlesztési központjában. A teljesítmény- és minőségellenőrzés fékpadon történő vizsgálatból, ill. csúcskategóriás tesztpályán végzett vizsgálatból áll. A hidraulikaolaj saját fejlesztésű receptje a lengéscsillapítókra specializálódott gyártó egyedi terméke.

Az All Japan Rally bajnokság JN-2 osztályában részt vevő KYB csapat a 6. fordulótól kezdte járműveiben a SustainaLub folyadékot használni. A mostoha versenykörülmények között elemezték és ellenőrizték a termék teljesítményét és tartósságát (e járműről további információ érhető el itt: https://kybsport.com/teams/kayaba-rally-team). Emellett a SustainaLubTM-ot kipróbálták egy, a LEXUS ROV (Recreational Off-Highway Vehicle, azaz szabadidős terepjáró jármű) tanulmány ügyfélélményprogramjában használt járműben is. A LEXUS első hidrogénhajtású motorral szerelt ROV járművében is használták. Az összegyűjtött adatok hozzájárulnak a jövőbeli technológiai fejlesztések gyakorlati alkalmazásához is, lépéseket téve a karbonsemleges társadalom felé.

A ROV tanulmányba építették be a Lexus első hidrogénhajtású motorját, hogy kiemelkedő vezetési élményt nyújtson, ami hagyományos személyautókkal nem érhető el. Ezt a kompakt karosszériamérettel és a kimagasló terepjáró képességekkel érték el. Hidrogénhajtású motor hajtásával a ROV igyekszik egyensúlyba hozni a környezettudatosságot a járó motor hangja adta izgalommal. A ROV alacsony környezeti hatású technológiákat alkalmaz a járművei alkatrészeihez, köszönhetően olyan partnervállalatok közreműködésének, mint a KYB, akik osztoznak e jövőképben.

A kőolajalapú olaj kiváltása a KYB lengéscsillapítókban ezzel az új hidraulikafolyadékkal évente mintegy 15,6 millió liter olajat takarít majd meg.

A KYB ezt a technológiát végül minden, a fenntarthatóan mobilis társadalom kialakításában szerepet játszó hidraulikus termékében alkalmazni kívánja. Mint hidraulikus berendezések gyártására specializálódott szereplő, a KYB régóta foglalkozik az autók vezetési kényelmének és menetstabilitásának fejlesztésével. E tapasztalatok alapján a KYB továbbra is keresi a teljesítmény és megbízhatóság továbbfejlesztési lehetőségeit, a környezeti hatást a fejlesztései fókuszpontjában tartva.