Expedíció a Hideg pólusra

A KYB támogatta az elképesztő sarkvidéki kihívást a „Hideg pólusra”, ahol a csapat a világon elsőként jutott el autóval a távoli Új-szibériai szigetekre.

A csapat vezetője a Toyota képviselője, Bogdan Buljicsev volt. Az útvonal teljes hossza több mint 20.000 km volt igazán zord körülmények között, amelyből 7000 km-t terepen, nagy részét a befagyott Jeges-tengeren tettek meg. A -50ºC-os átlag mellett a legalacsonyabb hőmérséklet -62ºC volt. A januárban megkezdett, májusig tartó expedíció útvonala Jakutia – Hideg Pólus – Kolima – Magadan – Kamcsatka – Csukotka volt.

A két jármű egy Toyota Hilux és egy Toyota Land Cruiser Prado 150 voltak. Mindkét terepjárót alaposan felkészítették az extrém körülmények közötti vezetésre: 38 colos kerekeket és LED világítást kaptak. Hőszigeteléssel és dupla üvegezésű ablakokkal látták el őket, mindkét motor kiegészítő fűtést, hőtakarót és a hősugárzót fedő szigetelődobozt kapott. A Hilux üzemanyagtartályát 350 literesre, míg a Pradóét 400 literesre bővítették, ezzel lehetővé téve, hogy a motorok akár 10 napig is megállás nélkül üzemeljenek.

Az expedícióban részt vevő járműveket KYB lengéscsillapítókkal szerelték fel, amelyeket kifejezetten a járművek terepen történő megbízható és kényelmes kezeléséhez terveztek, miközben megtartják a kiváló vezetési tulajdonságokat. A lengéscsillapítókban használt műszaki megoldásokkal a hőmérséklet működés során stabilizálódik, ezzel csökkentve a folyadék habzásának valószínűségét és a belső nyomást, valamint növelve a lengéscsillapítók, illetve a teljes felfüggesztés élettartamát. Ez kiemelkedően fontos a Sarkvidéken. Ez volt a legjobb extrém hideg teszt, amelyet a lengéscsillapítók teljesíthettek.

Ha többet szeretne megtudni a tényleges vezetési és extrém feltételekről, tekintse meg videónkat a KYB Europe YouTube csatornáján.