Csúcstechnológia: A KYB kutatásának és fejlesztésének pillanatképe

Több mint 100 éves szakértelemmel a hidraulika terén rengeteg tudás és tapasztalat jár együtt. Ez magában foglalja a gyakorlott járművezetők vezetési kényelmének és jellemzőinek fizikai felmérését, a technológiát, amellyel a jármű viselkedése számítógépes szimulációk által kiszámítható, valamint statisztikákon alapuló elemzéseket és egyebeket. A KYB most újgenerációs mesterséges intelligenciát használ a termékfejlesztés, a tesztelés és a gyártás során összegyűjtött hatalmas mennyiségű adat elemzésének felgyorsításához és javításához.

A KYB Kutatásért és Fejlesztésért felelős csapatát az AI-technológiáról, valamint néhány legújabb technológiai fejlesztéseikről kérdeztük:

Miként használja fel a KYB az AI-technológiát a lengéscsillapítók technológiájának fejlesztéséhez?

A technológia területén fontos, hogy óriási mennyiségű adatot válogassunk össze, és azokat műszaki jelentéssel bíró információkra cseréljük. Ehhez a KYB Digitális Transzformáció Fejlesztési Osztálya egy IoT-platformot épít, amely felhő technológiát használ a hatalmas mennyiségű adat gyors, biztonságos és gazdaságos összegyűjtéséhez, elemzéshez és vizualizálásához. A felület központi elemeként mi AI-technológiát használunk.

Az AI nem egy varázs technológia, ahová ha beírjuk az adatokat, akkor a felhasználó szükséges információi megjelennek. Az AI erőssége az, hogy a hatalmas mennyiségű adatból hatékonyan és pontosan képes kivonni a tulajdonságokat. Ezért szükséges, hogy a betáplálandó adatokat a KYB hosszú távú tapasztalata és szakértelme alapján válasszuk ki. Megtanultuk megérteni azokat a pontokat, amelyekre figyelmet kell fordítani a lengéscsillapító lökettérfogatában a forgásirány megváltozásakor és a rugó összenyomásának/tágulásának nagyfrekvenciás területén a gyorsulás során. Ezek által az AI-t a kormányberendezésben található vonatkozó tulajdonságok kivonatolására használhatjuk a „kanyarodó jármű adataival”, valamint az úttapadással, az „egyenetlen felületen való futás adataival” együtt.

Meséljen nekünk a KYB ProsmoothTM és Hidraulikus Folyadék-adalék Szabályozási Technológiájáról?

Csapatunk vezetési kísérleteket végzett több, mint 600 különböző olaj és alkatrész kombinációjával, hogy hatalmas mennyiségű adatot gyűjtsön, képzett tesztmérnökeink értékelési jelentéseivel együtt. Lengéscsillapító hidraulikafolyadékot és a különböző jellemzőkkel rendelkező csúszóelemeket készítettünk, számtalanszor cserélve az alkatrészeket, fizikailag értékelve a járműveket az ügyfél ízlésének és igényeinek megfelelően.

A fizikai értékelés és a jármű tényleges viselkedése közötti különbséget elemeztük, hogy meghatározzuk a kapcsolatot a próbapadi vizsgálatok, az egyes alkatrész értékelései és az elem értékelései között. Meghatároztuk a súrlódási jellemzők fő okát, amelyek befolyásolják a menettulajdonságot, és ezáltal került bevezetésre a KYB ProsmoothTM. A belső lengéscsillapító súrlódását a csúszóelemekhez használt, újonnan kifejlesztett anyagok használata, valamint különféle hidraulikus folyadék-adalék szabályozási technológia vezérli. Ez a termék pazar menetet és egyben kiváló kanyarodást biztosít.

A továbbfejlesztett menet-, útérzet és tapadás kombinációját eredetileg a KYB Motorsport Osztálya használta, ahol megnövelték a verseny lengéscsillapítók teljesítményét. A KYB AI-technológiájának bevezetése azt jelenti, hogy még többet tesztelhetünk, gyorsabban és pontosabban gyűjthetünk és elemezhetünk több adatpontot, így mérnökeink betekintést nyerhetnek ennek az élvonalbeli terméknek a továbbfejlesztésébe.

Milyen jövőbeli tendenciákat lát a KYB a járműgyártóktól?

A nagyszámú terepjárók, az önvezetésű- és az elektromos járművek térnyerése arra készteti a járműgyártókat, hogy változtassanak a lengéscsillapítókról alkotott véleményükön. Sok járműgyártó számára most a kényelem a legfontosabb szempont. Ezen felül a súlycsökkentés nem játszik olyan fontos szerepet, mint néhány évvel ezelőtt, a megnövekedett jármű-hatékonyság, valamint a mostani teljesen elektromos vagy hibrid technológiával felszerelt járművek száma miatt. Az akkumulátorok méretéből és helyzetéből adódóan az elektromos járműveknél a felfüggesztés mérete egy tényező, amint azt a KYB és a REE közelmúltbeli, kerékfelfüggesztés létrehozására irányuló együttműködése kapcsán láthattuk.

A legtöbb alap járműkategória számára olyan passzív kiegészítő rendszerek, mint például az ADC (frekvenciafüggő rendszerek) és hidraulikus ütközők (Progresszív Hidraulikus Párnák), valamint a KYB és a PSA nemrégiben díjazott fejlesztésének kivitelezését vetíthetjük előre. A középkategóriák esetében az lenne a tendencia, hogy a változó csillapítást egyszerű konfigurációkban alkalmazzák (2 csillapítási törvény automatikusan vagy manuálisan vagy hasonló módon kiválasztva). A magasabb kategóriák esetében pedig olyan rendszerek, mint például a KYB Intelligens csillapításvezérlés lenne a trend, 1 vagy 2 szeleppel (csúcskategória), útszkennelési technológiával kombinálva, amint azt a KYB legutóbbi, Lexus, Toyota és PSA segítségével történt gyári fejlesztése is mutatja.

A következő lépés az aktív felfüggesztés, bár ennek a technológiának a tömeges megvalósítása még várat magára. Ez az aktív felfüggesztés számos különféle funkciót biztosít, beleértve a rezgésszabályozást, a testhelyzet-szabályozását, amely csökkenti a váz gördülését, merülését és guggolását, valamint kormányzási tulajdonságok szabályozását és a testmagasság-szabályozást a maximális aerodinamikai hatékonyság érdekében.