Az Elektronikus menetstabilizáló és a felfüggesztés

Az Elektronikus menetstabilizáló vagy ESC egy beépített elektronikus rendszer, amely a blokkolásgátló fékrendszer technológia bővítése. Feladata a gépjármű stabilizálása és a csúszás megakadályozása azáltal, hogy szükség szerint adott nyomást fejt ki a fékre egy vagy több kerék esetén.

Az ESC érzékelők továbbítják a jármű üzemelési feltételeit a jármű egyik fedélzeti számítógépe számára. Ha a számítógép úgy érzékeli, hogy a jármű elveszíti az irányítást, túlzottan megdől, vagy a gumik kezdik elveszíteni a tapadást, akkor azonnal megkezdi a motor sebességének csökkentését a motorvezérlő rendszeren keresztül, majd épp a kellő mértékben használja az adott fékpedált ahhoz, hogy irányítás alatt tartsa a járművet.

Az ESC rendszer 1995. óta van a piacon, és 2014. óta kötelező beszerelni minden, az EU-ban értékesített új járműbe. Jelenleg az európai utakon közlekedő járművek nagyjából 80-90 %-át szerelték fel az ESC technológiával.

XXI. századi biztonsági öv

A legtöbb balesetben, ahol elveszítik a jármű feletti irányítást, túllépnek a jármű tapadási korlátozásain, például alul- vagy túlkormányoznak, vagy a körülményekhez képest túl nagy sebességgel vezetnek. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az ESC akár 38 %-kal képes csökkenteni a fatális rácsúszásos baleseteket.

Számos tanulmány igazolja, hogy az ESC kiemelkedően hatékony az irányítás elvesztésének és a fatális balesetek megakadályozásában. Becslések szerint az ESC bevezetése óta Európában 188 500 sérüléssel járó balesetet sikerült elkerülni, ezáltal több mint 6 100 életet sikerült megmenteni. Az ESC-vel felszerelt járművek csökkentik az irányításvesztés miatti fatális balesetek kockázatát, és akár 80 %-kal csökkentik az átfordulás kockázatát. Az autóipari szakemberek a legfontosabb biztonsági fejlesztésként jellemezték az ESC-t.

Hogyan kapcsolódik az ESC a felfüggesztéshez?

  • Az ESC hatékonyságát a gumik képessége és a jármű felfüggesztése korlátozza. Ha a gumik nem tudnak megfelelően az útfelülethez tapadni, akkor az ESC nem tudja elvégezni a szükséges korrektív méréseket.
  • A cserealkatrészeknek (pl. lengéscsillapítóknak) vissza kell állítania a jármű kezelési képességét arra a szintre, amilyen vadonatúj állapotában volt. Egyes utángyártott alkatrészek (főként az olcsó vagy gyenge minőségű alkatrészek) nem képesek eredeti alkatrészek teljesítményére. Ezek az alkatrészek hatással lesznek az ESC teljesítményére.

Az ESC-vel felszerelt járművek esetén – minden más gépjárműhöz hasonlóan,- szintén szükséges a fékbetétek, lengéscsillapítók és tekercsrugók, gumik, illetve egyéb kopóalkatrészek rendszeres cseréje. Figyeljen arra, hogy olyan cserealkatrészeket válasszon, amelyek visszaállítják a jármű eredeti kezelési és vezérlési képességeit. Az eredeti kezelés és vezérlés visszaállítása kritikus az ESC teljesítménye szempontjából. Még az ESC használata esetén is, a megállás és a fordulás a gumik megfelelő tapadásától függ. A gumik megfelelő tapadása a jól funkcionáló lengéscsillapítóktól és rugóktól függ, amelyek erősen az útfelülethez nyomják a gumit. Fontos megjegyezni, hogy a jármű ESC rendszerét vadonatúj állapotában kalibrálták, ezért a használt vagy alacsony minőségű lengéscsillapítók, fékek vagy gumik esetén lehetséges, hogy az ESC rendszernek nem lesznek megfelelő eszközei kritikus feladata helyes ellátásához.

Miért érdemes a KYB lengéscsillapítóit választani az ESC-vel felszerelt járművekhez?

A KYB-hez hasonlóan minden eredetialkatrész-gyártó egyetért abban, hogy a használt lengéscsillapítók 80 000 km (50 000 mérföld) után elveszítik hatékonyságukat. Ennek oka a lengéscsillapítókban lévő szelepek fokozatos elfáradása. Ez egy nagyon finom teljesítménycsökkenés, amelyet a járművezető gyakran észre sem vesz. Ezért is nagyon fontos a szakértői tanácsadás, ha a jármű biztonságos állapotának megőrzéséről, azaz a fékek, gumik és felfüggesztések karbantartásáról van szó.

Az alacsony minőségű, utángyártott lengéscsillapítókat gyakran az eredeti alkatrészekről eltérőre tervezik, ezért teljesítményük is különbözik. Az egyes elemek, pl. belső visszapattanó rugók eltávolítása, a gyengébb minőségű anyagok és kevesebb hidraulikus folyadék azt jelentik, hogy az egység nem tud az ESC által elvárt teljesítményen működni, ezáltal a kiszámított mérések pontatlanok lesznek. A KYB lengéscsillapítóinak kalibrálása kifejezetten az utángyártott termékekhez igazodik. Nemcsak a lengéscsillapító egység teljesítményének helyreállításával állítják vissza az ESC eredetileg tervezett képességeit, hanem az egység belsejében lévő szelepeket speciálisan úgy tervezik, hogy megengedje a környező alkatrészek és csapágyak kopását, biztosítva a teljes felfüggesztőrendszer együttes működését, újszerű haladást tesz lehetővé, továbbá döntően visszaállítja a jármű állapotát arra a szintre, amely az ESC megfelelő teljesítményéhez szükséges. Ez okból a KYB lengéscsillapítók az iparági szakemberek preferált választásai akár a közvetlenül a gyártótól rendelt eredeti alkatrészekkel szemben is.