A KYB Team JC bajnoki címet nyert a 2020-as World Rallycross bajnokságon

A svéd KYB Team JC, amely először vett részt a FIA World Rallycross bajnokságon, 2020-ban világbajnoki címet szerzett a World RX-csapatok között, 16 ponttal lehagyva legközelebbi riválisát. Mattias Ekström, a svéd pilóta mindeközben bebiztosította második helyét a World RX-pilóták ranglistáján, csapattársa, Robin Larsson hatodik helyen végzett.

A négy különböző országban nyolc fordulóból álló egyedülálló szezon után hivatalosan bejelentették a kilencedik és az utolsó forduló (a németországi Nurburgringben rendezték volna meg) törlését. Ezért, miután az első körben élen járt a világbajnoki csapatok pontjait tekintve, bebizonyosodott, hogy a KYB Team JC a világbajnok.

A pályán két pilóta képviselte a KYB Team JC-t: Mattias Ekström, a korábbi World RX-bajnok, valamint Robin Larsson, az Euro RX és a RallyX Nordic jelenlegi bajnoka. 2020-ban a csapat legfontosabb eseményei a szezon második fordulójának megnyerése volt Höljesben (Svédország), valamint a kettős dobogó Rigában (Lettország). Ekström az év során két győzelmet és három második helyet szerzett, és ezzel második lett a World RX-pilóták világbajnokságán. Ez egy fantasztikus eredmény, tekintve, hogy az utolsó pillanatban ugrott be Janis Baumanis helyett, aki sajnos kiesett a Covid-19 okozta költségvetési megszorítások miatt. Larsson az egész szezonban jellemzően lenyűgöző stílusban versenyzett, négy alkalommal kvalifikálta magát a döntőbe, és Lettországban a második helyen végzett. Összesítésben hatodik lett az egyéni bajnokságon.

„Úgy gondolom, hogy a koronavírus ellenére a vártnál sokkal jobban sikerült a szezon befejezése”, mondta Ekström. „Egy évvel ezelőtt azt mondtam, hogy esélytelen, hogy visszatérjek a ralikrosszba, de be kellett ugranom, és ez ismét nagy löketet adott. Néhány dologgal kissé meggyűlt a bajunk, de ez is a játékszabály része. Nagyszerű, hogy vannak olyan szponzorok és cégek, akik hajlandók befektetni még a nehezebb időkben is, főleg, hogy sok minden szinte az utolsó pillanatban történt. Az is büszkeséggel tölt el, hogy a KYB olyan lengéscsillapítókat fejlesztett ki, amelyek megnyerhetik a világbajnokságot.”

A KYB Europe összes csapata ezúton is gratulál a KYB Team JC minden tagjának, akik megküzdöttek az elmúlt évek legkeményebb versenyzőivel, a valaha látott legszigorúbb feltételek és korlátozások mellett. Külön gratulálunk az EKS-nek, az Audi S1-esek kivitelezőinek és partnereinknek, akik részt vettek világbajnok lengéscsillapító fejlesztésében – és a japán KYB autóverseny mérnökeinek is.