A KYB megosztja a téli autóvezetésre vonatkozó tippjeit

Télen a körülmények számos kihívást képviselhetnek az autóvezetők számára. Sok országban szélsőséges hőmérsékletek, a kátyúk sokasodása, az utakra kiszórt só vagy homok mind további nyomást jelentenek a felfüggesztés részegységeire nézve.

A lengéscsillapítók elsődleges feladata a járművek abroncsainak szorosan az útfelületen tartása a kormányozhatóság és a biztonságos fékezés érdekében. Az abroncsokkal és a fékekkel csapatot alkotva dolgoznak, és ha a csoport bármelyik tagja elkopik, az súlyos biztonsági következményekkel járhat. Az eső, a jég és a hó hátrányosan befolyásolja a féktávolságot még a kopott részegységek okozta további veszély nélkül is, ezért különösen fontos, hogy a téli hónapokban minden teljes mértékben üzemképes legyen.

A KYB néhány alapvető tippel szolgál a téli vezetéshez:

Takarítsa le az összes havat és jegyet járművéről:
Gondoskodjon róla, hogy se jég, se hó nem maradjon az ablakokon és a fényszórókról. Az is fontos, hogy a jármű tetejéről is letisztítsa a havat, mert vezetés közben rácsúszhat a szélvédőjére, és elzárhatja a kilátást.

Növelje a követési távolságát:
A csúszós utak azzal járnak, hogy nyolc-tíz másodpercnyi úttal növelnie kell a távolságot saját autója és az Ön előtt haladó jármű között, hogy szükség esetén legyen elég ideje fékezni.

Óvatosan gyorsítson, lassítson és manőverezzen:
Ne siessen és ügyeljen, hogy figyelmesen gyorsítson, lassítson és manőverezzen. Ha járműve elkezd csúszni, kormányozza a haladás irányba, és ne fékezzen.

Ellenőrizze abroncsait:
Gondoskodjon róla, hogy abroncsai megfelelő futófelülettel rendelkezzenek és megfelelő legyen a légnyomásuk. Ellenőrizze a pótkerék / javítókészlet megfelelőségét.

Indulás magasabb sebességfokozatban:
Ez lehetővé teszi, hogy járműve jobban tapadjon, és megelőzi a kerekek kipörgését, amikor megpróbál elindulni járművével.

Gyakrabban ellenőrizze a folyadékok feltöltöttségének szintjét:
A motor intenzívebb működése alatt valószínűleg hamarabb fogynak ki, ezért hosszabb utazásoka előtt mindig töltse fel a folyadékokat.

Vezetés hegyi utakon:
Állandó sebesség mellett hagyjon bőséges követési távolságot a gépkocsik között, kerülje a hirtelen leállást vagy sebességváltást. A lejtőn lefelé haladva kapcsoljon alacsony sebességfokozatba.

Csomagolja be a legfontosabbakat:
Vészhelyzet esetére vigyen magával jégtelenítőt, egy takarót, pár téli ruhadarabot és cipőt, valamint egy zseblámpát.

A legtöbb gépkocsit felszerelték elektronikus menetstabilizáló rendszerrel (Electronic Stability Control, ESC), hogy téli útviszonyok között segítse a járművet és a vezetőt a veszélyes túlkormányzástól. Az ESC képes érzékelni a jármű túlzott kilengését, vagy ha csökken a tapadása, és gyorsan alkalmazhatja a kerekek külön történő fékezését, hogy elkerülje a korlátlan csúszást. Nem szabad elfelejteni, hogy bár a modern járműveket felszerelték az ESC-hez hasonló biztonsági berendezésekkel, ezek a rendszerek csak akkor működnek, ha összes részegységük teljes mértékben működőképes. Az ESC-t új lengéscsillapítókkal rendelkező gépkocsihoz kalibrálták és tervezték. Ezért, ha a lengéscsillapítók karbantartása nem megfelelő, ez hatást gyakorol a jármű ESC rendszere által végzett összes számításra, így a jármű nem a tőle elvárt módon fog viselkedni és teljesíteni. Ezért előfordulhat, hogy az ESC nem tud kellő mértékű megelőző intézkedéseket tenni a jármű irányítás alatt tartása érdekében. A KYB azt javasolja, hogy a lengéscsillapítókat, spirálrugókat és szerelvényeket cseréljék le 50 000 mérföld vagy 80 000 km megtétele után.

Ha el is múlik a tél, a felfüggesztés részegységeit fenyegető veszélyek maradnak – különösen a spirálrugók esetében. A fellazult útburkolat hatásai hosszabb távon a védőfesték lepattogzását okozzák, és védetlenül marad a rugó fémfelülete. Ekkor a rugó törékenyebbé válik, különösen a téli hónapok alatt és után, amikor esőnek, jégnek és korróziót előidéző sók hatásainak lesz kitéve. A jármű vezetése közben eltörő spirálrugók rendkívül veszélyesek lehetnek, ha a rugó kiugrik a rugótányérból, néha még az abroncsot is felsértheti. A KYB azt javasolja, hogy a tél elmúltával a technikusok ellenőrizzék minden a műhelybe érkező járművön a rugókat, hogy feltárják az ilyen típusú károsodásokat.