A KYB kettős hidraulikus ütközőrendszere

Az új Citroën C5 Aircross -t 2017-ben mutatták be, amelyben a KYB lengéscsillapítóját választották első beépítésű alkatrésznek. Az autóipari sajtóban megjelent első kritikák így írtak a jármű viselkedéséről: „egy rendkívül kényelmes, egyedi személyiségjegyekkel bíró ferdehátú”, „felfüggesztése igazán kényelmessé teszi, mindezt megfizethető áron”, egy tesztvezetést követően pedig: „még az első kilométer megtétele előtt megmutatkozott a kényelem terén elért fejlődés és az általánosságban elvégzett finomítások”.

Az aktív felfüggesztés egyre inkább valósággá válik a személygépjárművekben és a félig aktív megoldások még több szegmensben hódítanak. A KYB és a PSA közös fejlesztéséből született a Citroën C5 Aircross -ban alkalmazott, passzív lengéscsillapítókon alapuló felfüggesztési koncepció, amely nagy teljesítményre képes, versenyképes költségekkel. A Citroën progresszív hidraulikus ütközőelemekkel ellátott felfüggesztésnek hívja ezt a rendszert.

A forradalmi koncepció titka a kettős hidraulikus ütközőkkel felszerelt rendszer. A rendszerben a lengéscsillapítókat érő teljes löket három különböző részre osztható, és mindhárom rész különböző karakterisztikákkal bír. Az első rész az, ahol a löket centruma található. Ezen a területen a hagyományos dugattyús szelep és az alapszelep biztosítja a csillapítást. A második és a harmadik rész a gumiütközők és kompresszióütemek végéhez közeli pozíciónak felel meg, ahol a hidraulikus kompressziós és a gumiütközők biztosítják a további energiaelnyelést.

Ezzel a felosztással a lengéscsillapítók fő szelepei gondoskodnak a kényelemről, míg a hidraulikus ütközők akkor jutnak szerephez, amikor nagyobb energiaelnyelésre van szükség. Ennek hatékony elérése érdekében mind a gumiütközőknek, mind a kompressziós ütközőknek elegendő energiaelnyelést kell biztosítaniuk, és nagyon rugalmasan kell reagálniuk az adott helyzetekre. Az ütközők kivételes szintű komfortérzetet nyújtanak. Ezt a Citroën „repülőszőnyeg-hatásként” írja le, mivel olyan érzés, mintha az autó végigsiklana az úthibák fölött.

Jean François Huan, a KYB Europe utángyártott termékek kezeléséért felelős igazgatója elmondta: „ez egy újabb kiváló példája annak az úttörő jellegű kutatás-fejlesztésnek, amelyről az első beépítésű alkatrészekkel foglalkozó mérnökeink híresek. Kíváncsian várom, hogy miként fejlődik majd ez az új technológia a piacunkon”.

Részletes technikai információk:

A KYB nagy kihívásokkal találta magát szembe a kettős hidraulikus ütközőrendszer fejlesztése során. Az egyik fontos szempont az volt, hogy a lengéscsillapító fő csillapítóegységét a hidraulikus ütközőket alkotó alkatrészektől függetlenül működtessék. Ezt a célt hidraulikai és FEA-számításokkal érték el, amelyeket vezetési tesztekkel igazoltak. Szintén fontos volt, hogy a különböző alkatrészek kellően tartósak legyenek ahhoz, hogy még a legrosszabb útviszonyok esetében is megfeleljenek a legmagasabb elvárásoknak. Ennek érdekében a KYB különféle anyagokat és geometriai formákat vizsgált meg, mielőtt megtalálta az optimális megoldást. Minden alkatrészt a legnagyobb pontossággal kellett megépíteni.

A gumiütköző működési elve egy megerősített műanyag szegmensen alapul, amelyet a lengéscsillapító belső csövében helyeznek el egy olyan deformáción keresztül, amely meghatározza a hidraulikus gumiütköző munkaterületét. Amikor az ütköző alátétje hozzáér a szegmenshez, egy új olajkamrát hoz létre, ahonnan az olaj csak a szegmens nyílásán keresztül képes kilépni. Ez az ellenőrzött áramlás hidraulikus erőt hoz létre, amely a szegmensnyílás beállításával finomítható. A hidraulikus ütköző munkaterülete a belső cső deformációs hosszának módosításával is finomítható.

A hidraulikus kompressziós ütköző szintén hasonló elven működik. A lengéscsillapító dugattyújába helyezett polimer alkatrész és az alapszelep szerelvényébe illesztett fém csőprés interakciója egy új olajkamrát hoz létre. A polimerrészen olajjáratok vannak kialakítva, amelyek lehetővé teszik a rendszer által kifejtett erő finomhangolását. A lehető legnagyobb erőkifejtés érdekében egy előre összenyomott kiegészítő szelepet helyeznek el az alapszelep részegységébe. A hidraulikus kompressziós ütköző beszerelésével az autógyártók egyszerűsíthetik a felfüggesztés többi alkatrészét, például a kompressziós egységet, valamint újratervezhetnek bizonyos szerkezeti részeket, mivel a jármű karosszériájára kisebb erő fog hatni.

A KYB-nek egy olyan rendszert sikerült kifejlesztenie, amely a robusztusságot széles hangolhatósági tartománnyal kombinálja: lágy csillapítást eredményez, ha kényelemről van szó, és kiválóan kezelhető, ha a jármű irányítása a cél. Fontos kiemelni, hogy ezek a jellemzők egy olyan passzív rendszerrel vannak kombinálva, amely verhetetlen reakcióidőt és versenyképes költséget garantál. A KYB a kettős hidraulikus ütközőrendszert a jövőben az európai piacon megjelenő új modellekben, például a Citroën C4 Cactusban is alkalmazni fogja.