A KYB és a hidraulika 100 éves közös története

100 évvel ezelőtt, 1919 novemberében elkezdődött a KYB utazása. Shiro Kayaba tehetséges diákként felvételt nyert a rangos tokiói Waseda Egyetemre, és megkezdhette tanulmányait a Mérnöki és Természettudományi Karon. Egy éven belül azonban egyre inkább úrrá lett rajta a csalódottság, és úgy döntött, hogy az iskolapadot saját kutatására cseréli. Órái „unalmas leckék voltak, amelyek a múlt merev eszméire épültek”, így Kayaba más utakat választott: „Szabadon szeretnék dolgozni abban a szellemben, az ihlettől és kíváncsiságtól hajtva, amellyel születtem”. Ezzel a hitvallással otthagyta az egyetemet, és attól kezdve minden idejét saját kutatásának szentelte.

Kayaba néhány szabadalommal a birtokában, amelyeket független kutatásaival érdemelt ki, fontos támogatást kapott egy befolyásos üzletembertől, aki gyakran segített a Waseda Egyetem tehetséges hallgatóinak. 1919. november 19-én a 21 éves Shiro Kayaba 30 kutatóval megnyitotta a Kayaba Kutatóközpontot. Ezzel megszületett a KYB elődje, és megkezdődött az utazásunk.

A Kutatóközpont és maga Kayaba is gyorsan felhívta magára a japán haditengerészet figyelmét. Megkereséseiket rendre elutasította, és kitartott a Központ mellett, egészen az 1923-as nagy kantói földrengésig. A katasztrófában több mint 140 ezer ember vesztette életét. A 7,9-es erősségű földrengés ebédidőben sújtott le, sokan éppen főztek, ezért az egész térségben több helyen tűz ütött ki. A Kayaba Kutatóközpont porig égett. Kayabának nem maradt más választása, elfogadta a haditengerészet ajánlatát, ahol a hidraulika területén szerzett szaktudásával a repülőgépek leszálláshoz és felszálláshoz alkalmazott távvezérlésű hidraulikus berendezésein, valamint a leszállás erejének finomításában fontos szerepet játszó hidraulikus futóművek fejlesztésén dolgozott.

1930 márciusában Kayabát meglátogatta egy brit mérnök, aki azért érkezett, hogy a japán szabadalmi hivatallal folytatott vitás ügyét rendezze, amely az általa tervezett hidraulikus futóművet érintette. Miután meglátta Kayaba remek formatervét, a brit mérnök felhagyott saját futóműve fejlesztésével, és hírét vitte Kayaba találmányának. Innentől nem volt megállás: a világ minden tájáról özönlöttek a megrendelések. Ezzel a találmánnyal és egy másikkal együtt, amely rövid kifutópályán tette lehetővé a repülőgépek felszállását Japán hegyvidéki területein, Kayaba elegendő forrásra tett szert, hogy a haditengerészetet maga mögött hagyva 1935-ben megalapítsa a Kayaba Manufacturing Co. vállalatot, amely ma KYB néven ismert.

Shiro Kayaba szellemisége és filozófiája, úttörő kutatásával és találmányaival egyetemben még ma, 100 évvel később is tovább él a KYB fejlesztési és gyártási folyamataiban. Világszerte körülbelül minden ötödik autóban KYB eredeti alkatrészek találhatók, és a vállalat hetente több mint 1 millió lengéscsillapítót gyárt.

„A teljességet soha nem érhetjük el. Az emberiség egyedülálló képessége, hogy folyamatosan fejlődjön, a magasabb szintű tökéletesség iránti igényben gyökerezik, és mind vállalatunkat, mind az egész társadalmat ez hajtja előre.”

Shiro Kayaba