A KYB a tesztpályán versenyez

A KYB Americas legfrissebb videósorozatában a KYB a tesztpályára gurult, és határozott különbségeket tapasztaltak a KYB termékek, a prémium versenytársak lengéscsillapítói, a használt, illetve az olcsó lengéscsillapítók között.

A tisztességes tesztelés érdekében a KYB felkért két független, professzionális tesztvezetőt a gumiiparból, akik két teljesen megegyező, 150.000 km-nél többet futott, 2015-ös Chevrolet Equinox modellt vezettek. A konzisztens és megbízható eredmények érdekében a tesztelést megelőzően mindkét gépjármű új fékbetétet, féktárcsát és stabilizátort kapott, illetve mind a négy kereket megfelelően beállították. Az egyes tesztek előtt a gépjárművekre vadonatúj abroncsok kerültek, és teljesen feltöltötték üzemanyaggal az autókat. Az egyetlen különbség közöttük a lengéscsillapító volt.

A két nap során a KYB négy különböző lengéscsillapító készletet tesztelt és hasonlított össze. Ezek az alábbiak voltak: használt eredeti alkatrészként beszerelt lengéscsillapító; olcsó versenytárs termék; prémium versenytárs termék; és a KYB Excel-G terméke. A tesztet úgy állították össze, hogy a tesztvezetők valós vezetési élethelyzeteknek megfelelően próbálhassák ki az egyes termékeket, ezért az értékelés az alábbi helyzeteket tartalmazta:
Nedves pálya: A vizes környezetben történő vezetés szimulálásához az öntözőrendszer egyenletesen nedvesítette be az útfelületet, így tesztelhették a futókerekek tapadását, a kezelést és a fékezést is.
Szlalom: A jármű vezérlésének és gördülésének értékelése.
Fékezés: A 80 km/h-ról 0 km/h-ra megállás távolságának mérése nedves és száraz útviszonyok között.
Valós útviszonyok: Valódi közutakon megtett 11 km-es kör a valós körülmények között nyújtott teljesítmény értékeléséhez.

A két gépjárműbe telepített elektronikus adatgyűjtő berendezés által gyűjtött adatok alapján kapott eredmények azt mutatják, hogy a KYB a valós helyzetben és a tesztpályán egyaránt jobban teljesített a többieknél. Az eredmények alátámasztják a két független professzionális tesztvezető véleményét is, akik mindketten úgy vélték, hogy a KYB Excel-G a legjobb választás.

Annak megértéséhez, hogy milyen hatással vannak a lengéscsillapítók a megállási távolságra, a fékezési tesztet nedves és száraz körülmények között is elvégezték. A használt eredeti alkatrészként beszerelt és az olcsó lengéscsillapítók összehasonlításakor azt tapasztalták, hogy a nedves és száraz körülmények közötti, biztonságos megállás tesztelésekor az olcsó lengéscsillapítók rosszabban teljesítettek, mint a használtak. Ahogy várható, a megállási távolság drasztikusan javult a KYB és a prémium versenytárs termékeinek tesztelésénél száraz útfelület esetén. Viszont nedves körülmények között, ahol a futókerekek tapadása csökkent, a KYB lengéscsillapítókkal felszerelt kerekek 1,8 méterrel rövidebb féktávval álltak meg, mint a prémium versenytárs terméke – ez egy normál jármű szélességének felel meg.

A teszt során az ABS aktivitását is mérték annak demonstrálásához, hogy milyen közvetlen hatása van a lengéscsillapítóknak az ütközéselhárító rendszerek teljesítményére. A 80 km/h-ról történő vészmegállás alatt a használt eredeti alkatrészek esetén a gépjármű orra fokozottabban bukott előre, azaz az ABS rendszer többször aktiválódott, mivel a gépjármű biztonsági rendszer megpróbálta fenntartani a tapadást. Minden alkalommal, amikor ez történik, a megcsúszás elkerülése érdekében az ABS egy-egy pillanatra felengedte a féket, viszont ez a művelet hosszabb időt és távolságot eredményezett a megállási folyamat során. A KYB és a prémium versenytárs termékeinél sokkal kevesebb aktiválás volt tapasztalható, így a gépjármű gyorsan és simán meg tudott állni. Ezek a tesztek egyértelműen jelzik az elhasznált lengéscsillapítók kicserélésének fontosságát, mivel a használt lengéscsillapítók hosszabb vészmegállást eredményeztek.

Mindkét független tesztvezető úgy tapasztalta, hogy vezetés során észrevehető különbség volt a KYB lengéscsillapítók és a használt eredeti alkatrész lengéscsillapítók között, az ő kifejezésükkel élve: az eltérés „ég és föld” volt. A KYB és a prémium versenytárs összehasonlításakor a tesztvezetők dicsérték a KYB lengéscsillapítóit a gépjármű irányíthatósága és nyugalma szempontjából, a gépjármű sokkal stabilabb volt, és hatékonyabban „követte az út mozgását”.

Olvassa be a QR-kódot a videó megtekintéséhez.