Vasarinė automobilio apžiūra

Artėjant atostogoms, daugelis nekantrauja išvykti. Tai dažnai būna ilgos kelionės, o kartais keliaujama su priekabiniais nameliais ar vežamas didelis kiekis įvairios įrangos. Gali tekti vežti daugiau sunkaus bagažo ir asmenų nei įprastai. Bet kokia ilga kelionė vairuojant gali sukelti papildomo streso, todėl svarbu atlikti nuodugnią techninę automobilio apžiūrą, kad įsitikintumėte, jog viskas veikia tinkamai ir saugiai.

Padangos: Reikia patikrinti visas padangas, ar nepažeistas jų paviršius, ar jos tolygiai nusidėvėjusios, ir ar nenusidėvėjęs protektorius, nes tai gali reikšti, kad susidėvėję transporto priemonės amortizatoriai. Būtina patikrinti, ar padangų slėgis yra tinkamas. Jei žinome, kad transporto priemonė bus labiau apkrauta, tai gali reikšti, kad bus reikalingas didesnis nei įprastai slėgis. Taip pat įsidėmėkite, kad per didelis padangų slėgis gali turėti neigiamą poveikį stabdžių sistemos veikimui ir paspartinti padangų susidėvėjimo procesą. Būtina patikrinti protektoriaus būklę, kad įsitikintumėte, jog jo gylis atitinka bent jau atitinka teisės aktuose numatytus minimalius reikalavimus. Aukšta temperatūra taip pat gali turėti įtakos padangų slėgiui, temperatūrai padidėjus 10 laipsnių, slėgio vertė gali pakisti 0,1 baro (1,4 psi). Taip pat nepamirškite patikrinti atsarginio rato, jei jį turite.

Pakaba: Net ir naudojant visiškai naujas padangas, transporto priemonė, kad išlaikytų sukibimą važiuojant, privalo turėti tvarkingus ir tinkamai veikiančius amortizatorius. Jei savo automobilyje pastebėjote bet kurį iš toliau nurodytų požymių, tai gali reikšti pakabos gedimą:
– priekio nusileidimas (nėrimo efektas) staigiai stabdant arba traukimas į vieną pusę važiuojant tiesiai,
– nestabilumas įveikiant posūkius,
– vairo trūkčiojimas ir vibracijos,
– važiavimo trajektorijos pasikeitimas esant stipriam šoniniam vėjui,
– nuolatinio ratų kontakto su paviršiumi nebuvimas įveikiant nelygumus,
– beldimas ar kiti susirūpinimą keliantys garsai, sklindantys iš pakabos sistemos.

Ilgai važiuojant dar stipriau pasireikš pakabos problemos, ypač dėl padidėjusios transporto priemonės masės.

Norėdami atlikti apžiūrą prieš atostogas ruošiantis kelionei, nuvarykite automobilį į specializuotą servisą kruopštesnei ir nuodugnesnei patikrai. Atliekant patikrinimą, daugiausia dėmesio skirkite šiems dalykams:
– Visada būtina atlikti kruopščią ir išsamią amortizatorių apžiūrą, patikrinant, ar nėra pažeistas stūmoklio strypas, korpusas ar tvirtinimo detalės; taip pat būtina patikrinti, ar nėra matomų alyvos nuotėkių.
Jei rida didesnė nei 80 000 km, keičiama transporto priemonės ašies amortizatorių pora, kad būtų atstatyti gamintojo reikalavimus atitinkantys gamykliniai parametrai ir charakteristikos.
– Būtina patikrinti, ar ant cilindrinių spyruoklių nėra dėl korozijos atsiradusių atplaišų ir įtrūkimų.
– Būtina patikrinti rutulinius šarnyrus ir guolius, kad įsitikinti, jog nepažeistos gumos ir ar nėra per didelio laisvumo.

Skysčiai: visiškai pripildykite langų plovimo skysčio bakelį ir patikrinkite, ar visi langai švarūs viduje ir išorėje. Patikrinkite aušinimo skystį, kad būtų užtikrina tinkama variklio veikimo temperatūra. Norėdami užtikrinti, kad jūsų variklis tinkamai veiktų ir neįvyktų jo gedimas, reguliariai tikrinkite alyvos lygį ir jį papildykite, tai taip pat leis sumažinti gedimo ar perkaitimo riziką kelyje. Transporto priemonės gali sunaudoti daugiau degalų esant intensyviam eismui ir naudojant „Start/Stop“ funkciją, todėl prieš vykdami į ilgą kelionę visada visiškai užpildykite baką degalais. Taip pat vertėtų atlikti oro kondicionieriaus apžiūrą ir jo aptarnavimą, patikrinant šaltnešio kiekį.

Vilkimas: Jei transporto priemonė velka priekabinį namelį ar kitą priekabą, jai taikomi papildomi reikalavimai. Neviršykite didžiausios techniškai leidžiamos pakrautos transporto priemonės apkrovos, o vilkimo kabliui tenkanti apkrova neturi būti didesnė nei nustatyta gamintojo. Sumažinkite važiavimo greitį iki vežant papildomą krovinį nustatytos leistinos ribos. KYB taip pat siūlo patvarių sustiprintų pakabos spyruoklių, kurios gali žymiai padidinti transporto priemonės pajėgumą ir efektyvumą velkant priekabą su papildomu kroviniu, asortimentą. Išsamesnę informaciją suteiks vietinis servisas.

Kita: Jei jūsų šalyje tai dar nėra privaloma, rekomenduojama su savimi turėti avarinių priemonių rinkinį (pirmosios pagalbos vaistinėlė, žibintuvėlis, trikampis avarinio sustojimo ženklas, šviesą atspindinti liemenė). Pasibaigus žiemai, taip pat verta pakeisti dėl intensyvaus naudojimo susidėvėjusias valytuvų gumas. Taip pat patikrinkite, ar tinkamai veikia žibintai.

Visos šios transporto priemonės patikros rekomendacijos gali padėti užtikrinti saugų ir ramų vairavimą ilgų atostogų kelionių metu.