Tvarkos pavasarį

Kaip kiekvienais metais, artėjantis pavasaris tai proga patikrinti mūsų transporto priemonės techninę būklę. Sezoninį žiemos padangų keitimas į vasaros tai puiki proga patikrinti transporto priemonės pakabos sistemos elementus, įskaitant amortizatorius, spyruokles, viršutinius surinkimo rinkinius ir apsauginius-dengiamuosius elementus,  Kai kurie vairuotojai tokią kontrolę planuoja jau iš anksto.

2016 metai buvo rekordiniai pagal į Lenkiją importuotų automobilių kiekį. Pagal FM (Finansų Ministerija) duomenis, į mūsų šalį buvo atvežta daugiau kaip 1 037 700 naudotų automobilių. 2017 metais šis kiekis nebuvo daug mažesnis, tačiau magiškas milijono vienetų skaičius nebuvo viršytas. Daugelis importuotų transporto priemonių jau rado savo naujus savininkus. Dažnai ilgas automobilio stovėjimas gali turėti žalingą poveikį jo pakabai. Nepamirškime artimiausiu laikotarpiu atidžiai patikrinti ar mūsų automobilis yra saugus kelyje tiek mums patiems, kiek ir kitiems eismo dalyviams.

 Žiema turi blogą poveikį automobilio važiuoklės elementams, ypač pakabos sistemai. Tuo laikotarpiu važiuojant keliais susiduriame su įvairių tipų žalomis susijusiomis su paviršiaus ir kelio sąlygų būkle.

Dėl atmosferinių veiksnių keliuose atsiradusi daugybė skylių bei daug blogesnė paviršiaus būklė gali kelti vairuotojams rimtą pavojų. Rato kritimas į tokią skylę sukelia dideles smūgines jėgas, kurios gali sugadinti amortizatorius, spyruokles ir kitus transporto priemonės pakabos elementus. Tai gali žymiai susilpninti ar sutrikdyti jų tinkamą veikimą ir funkcionavimą.

Intensyvaus snigimo metu naudojama kelių druska taip pat turi neigiamą poveikį. Susijungus su smėliu ir vandeniu patenka tarp judančių dalių, kenkia metalinėms ir guminėms automobilio pakabos dalims, o tai gali prisidėti prie jų greitesnio nusidėvėjimo.

Vizito autoservise ir sezoninio padangų pakeitimo metu KYB rekomenduoja patikrinti transporto priemonės pakabos sistemą. Lengvai galima vizualiai patikrinti kai kurių pakabos sistemos elementų techninę būklę, ypač amortizatorius, spyruokles, apsauginius-dengiamuosius bei viršutinius surinkimo rinkinius.

Patikrinimo metu galima greitai pastebėti ir diagnozuoti tokius trūkumus:

  • Stūmoklio koto chromuoto paviršiaus sužalojimai
  • Aliejaus nutekėjimai
  • Dangų ir buferių sužalojimai
  • Spyruoklių sužalojimai – įtrūkimai, didelė korozija, paviršių taškinė korozija
  • Viršutinio surinkimo rinkinio mechaniniai sužalojimai
  • Visi kiti likusių pakabos sistemos elementų pažeidimai – sukabinimo įtaisų guminių dangų, stabilizatorių jungiamųjų elementų, svirties užbaigimų suplyšimai, guminių ir metalinių gaubtų suplyšimai ir įtrūkimai.

KYB rekomenduoja sistemingai tikrinti keičiant pakabos elementus kas 20 000 km bei prieš vasaros ir žiemos sezonus.

Neveiksmingas amortizatorius ar spyruoklė gali sukelti daug pavojingų eismo įvykių. Amortizatoriai su spyruoklėmis atlieka daugybę funkcijų:

  • Užtikrina rato sukibimą su kelio paviršiumi
  • Užtikrina vairavimo komfortą ir saugumą
  • Stabilizuoja automobilį posūkiuose
  • Užtikrina tinkamą elektroninių apsaugos sistemų, tokių kaip ABS arba ESP, veikimą
  • Leidžia saugiai ir efektyviai stabdyti kelyje (naudojant veiksmingą stabdžių sistemą)
  • Saugo nuo akvaplaningo poveikio šlapiuose paviršiuose
  • Užtikrina tinkamą veikimą ir mažina kitų transporto priemonės važiuoklės elementų nusidėvėjimą.

Negalima neatkreipti dėmesio į sužalojimų simptomus ar nerimą keliantį transporto priemonės elgesį kelyje. KYB rekomenduoja, kad pastebėjus bet kokius nerimą keliančius amortizatorių, pakabos spyruoklių ar kitų transporto priemonės važiuoklės elementų veikimo sutrikimų simptomus, nedelsiant nuvykti į autoservisą profesinei diagnostikai ir tolesniam remontui.

Naudojant šiuolaikines technologijas, kurios teikia papildomas komunikacijos su klientais priemones ir didina vairuotojų informuotumą, KYB pristatė naujus, šiems kriterijams atitinkančius sprendimus.

Viena jų tai mobili programa – KYB Suspension Solutions, kuri buvo sukurta siekiant remti kasdienį mechanikų ir autoservisų darbą. Galima ją nemokamai atsisiųsti iš App Store ir Google Play. Padeda mechanikams supažindinti klientus su būtinybe pakeisti susidėvėjusius ar sugadintus pakabos elementus – tai yra labai svarbu saugumui ir važiavimo komfortui.

Su programos pagalba autoserviso darbuotojas nemokamai:

– siunčia vairuotojui tekstinę žinutę su informacija apie nustatytus jo transporto priemonės pakabos sistemos pažeidimus ir elementus, kurie turėtų būti pakeisti. Papildomai, kartu su informacija, siunčia nuorodas į filmus, rodančius grėsmę ir riziką susijusią su sunaudotų amortizatorių, pakabos spyruoklių ir surinkimo elementų naudojimu.

– pristato pilną remontą, kuris buvo atliktas kliento transporto priemonėje. Galima nemokamai sukurti tekstinę žinutę kartu su pridėtomis nuotraukomis tiek prieš, tiek po paslaugos atlikimo.

Intensyvaus remonto darbų laikotarpiu tai puikus bendravimo su klientais įrankis ir tuo pačiu leidžiantis atkreipti vairuotojų dėmesį į tokių pakabos elementų, kaip amortizatoriai, spyruoklės, viršutiniai surinkimo rinkiniai ir apsauginiai-dengiamieji elementai, techninę būklę.

Labai svarbus vairuotojų informuotumui didinti yra KYB paruoštas senų ir naujų amortizatorių bandymą vaizduojantis filmas. Išnaudoja jis naują, YouTube siūlomą virtualios realybės funkciją, kuri leidžia žiūrovui sukti galvą įvairiomis kryptimis, sukeliant įspūdį lyg jis būtų automobilyje kartu su vairuotoju.

Filme rodomi du identiški, įvairius manevrus atliekantys automobiliai.  Pirmoji transporto priemonė turi 80 000 km ridą ir nusidėvėjusius amortizatorius, o antrame automobilyje yra nauji KYB amortizatoriai.  Pradžioje prie 50 km/h greičio kartu atlieka slalomo formos bandymą transporto priemonės vairavimo ir valdymo įvertinimui. Po to prie 70 km/h greičio atliekamas varinio stabdymo bandymas.  Žiūrovas gali lengvai pastebėti abiejų transporto priemonių elgesio skirtumus. Stabdymo bandymo metu, transporto priemonės su naujais amortizatoriais sustojimo kelias buvo bemaž visos transporto ilgiu trumpesnė. Tai gali reikšti skirtumą tarp saugaus sustojimo ir atsitrenkimo į kliūtys.

Klientų laukimo laikas autoservise gali būti gerai išnaudotas. Panaudojus VR akinius (nemokamai KYB pristatomi) autoservisas gali pasiūlyti klientams apžiūrėti filmą, kas leis daugeliui vairuotojų suvokti nusidėvėjusių ar sugadintų amortizatorių tikrinimo ir eventualaus iškeitimo poreikį.