„Smart“ automobilio pakabos bandymai

Tema, kuri dažnai diskutuojama tarp pakabos specialistų – ar būtina keisti amortizatorius, jei jie neturi matomų pažeidimų ar yra sandarūs. Norėdamas tai praktiškai patikrinti, Matteo Turolla, „KYB Italy“ techninės ir operatyvinės rinkodaros paramos vadybininkas, apsilankė dirbtuvės\/e Veronoje, Šiaurės Italijoje.
Automobiliais kasdien leidžiamės tiek į trumpas, tiek ilgas keliones. Pasukame raktelį, užsiveda variklis ir kilometras po kilometro susipažįstame su savo transporto priemonės galimybėmis. Mes nuolat ir nesąmoningai pritaikome savo vairavimo stilių prie pakabos sistemos komponentų eksploatacinių savybių, kurių parametrai palaipsniui kinta susidėvint dalims. Tačiau kai kurių pakabos komponentų keitimas dažnai neįtraukiamas į standartines technines apžiūras ir remontą.
Bandymai parodė, kad net ir nuvažiavus 80 000 km originalus amortizatorius nebeveikia pagal automobilio gamintojo parametrus ir nurodymus. Esant tokiai ridai hidraulinė alyva tekėjo pro vožtuvus, sumontuotus amortizatoriaus viduje, apie 75 milijonus kartų, o tai paskatino jų susidėvėjimą apribojant tinkamą veikimą. Vožtuvai negali visiškai kontroliuoti alyvos srauto, kaip tada, kai jie buvo nauji. Tai neigiamai veikia eksploatacinius parametrus ir sumažina amortizatoriaus slopinimo efektyvumą.
Amortizatorių užduotis yra išlaikyti nuolatinį ratų susilietimą su kelio danga. Netgi aukščiausius parametrus turinčios padangos negarantuos patikimo valdymo greitėjant automobiliui, tinkamo stabdymo kelio ar stabilumo posūkiuose, jei automobilis nebus aprūpintas patikimais amortizatoriais.

Automobiliai
Matteo susitiko Veronoje su Federico ir Susanna, dviejų identiškų transporto priemonių savininkais, turinčiais visiškai skirtingus naudojimo ir vairavimo stilius reikalavimus. Susanna dirba valstybės tarnautoja ir kiekvieną dieną važinėja savo „Smart Fortwo“ 700 cm3, 100 000 km ridos automobiliu, todėl buvo įsitikinusi, kad jos automobilis vis dar puikios būklės. Federico yra dirbtuvės savininkas ir važinėja į darbą savo „Smart Fortwo“ 700 cm3 automobiliu, kuris jau įveikė daugiau nei 180 000 km. Jis žinojo, kad automobilis veikia ne taip, kaip tuomet, kai buvo naujas, tačiau jo nuomone, amortizatoriai vis dar turi daug ką pasiūlyti, nes automobilis važiuoja labai gerai.

Bandymas
Pirmojo bandymo metu mūsų dalyviai apsikeitė automobiliais ir važinėjo jais atsižvelgdami į didelį ridos skirtumą. Tada didesnės ridos automobilyje buvo pakeisti amortizatoriai, pakabos spyruoklės, apsaugos komplektai ir viršutiniai montavimo rinkiniai. Po to jiedu iš naujo išbandė transporto priemonę, kad iš karto pastebėtų skirtumą vairuojant 180 000 km ridos automobilį, aprūpintą naujais „KYB“ amortizatoriais. Galiausiai taip pat antrajame „Smart“ automobilyje buvo pakeisti pakabos elementai, po to įvyko dar vienas bandomasis abiejų dalyvių važiavimas.

Automobilio, kurio rida 180 000 km, bandymo rezultatai
Susanna: Vos išbandžiusi Federico automobilį, iškart supratau, kad jis negali būti toks pat kaip mano. Važiuojant per duobes ir nelygumus susidarė įspūdis, kad automobilis tuoj nuvažiuos nuo kelio. Kai išbandžiau važiavimą su naujais „KYB“ amortizatoriais, pastebėjau, kad šis automobilis veikia panašiai kaip ir mano, tačiau pajutau, kad dabar jis y stabilesnis, o pakaba daug tylesnė nei mano automobilyje.
Federico: Buvau taip pripratęs prie šio automobilio, kad nesuvokiau, kaip sumažėjo vairavimo šiuo automobiliu saugumas. Stabdymo metu, ypač posūkiuose, stabilumo stoką visada siedavau su labai trumpa ratų tarpvėže. Jau žinau, kad buvau neteisus! Dabar važiuoti yra daug patogiau. Įsivaizduoju, kad automobilis bus daug labiau nuspėjamas važiuojant šlapia kelio danga. Iš karto pastebėjau, kad ESP aktyvinimas vyksta daug rečiau ir neabejotinai yra mažiau staigus ant nelygumų ir trinkelių.

Automobilio, kurio rida 100 000 km, bandymo rezultatai
Susanna: Tikrai to nesitikėjau, automobilis važiuoja puikiai! Gal anksčiau ir nebuvo blogai, bet kasdienis vairavimas ir pripratimas tikrai neleido būti objektyviai. Tikrai jaučiasi skirtumas, nors pakeisti amortizatoriai tarnavo „tik“ per 97 000 km.
Federico: Skirtumas akivaizdus. Šiuo metu abiejų automobilių valdymas iš tiesų labai panašus. Vairavimas yra tikslesnis, stabilesnis, labiau kontroliuojamas. Niekada nebūčiau pagalvojęs apie tokį akivaizdų skirtumą. Nuo šiol savo dirbtuvės klientams siūlysiu pasikeisti amortizatorius, jeigu jų rida yra labai didelė, net jei vizualiai jie atrodo tvarkingi. Turiu klientų su automobiliais, kurie nuvažiavo daugiau nei 200 000 km ir kurie niekada nekeitė amortizatorių. Žinoma, jie nesuvokia, kiek pablogėjo amortizatorių parametrai, ir kad tai tiesiogiai veikia transporto priemonės valdymą ir vairavimo saugumą.

Išvada
Abu mūsų bandyme dalyvavę „Smart Fortwo“ automobilių savininkai nustebo pamatę tokį skirtumą savo transporto priemonėse pakeitę amortizatorius, pakabos spyruokles, viršutinio tvirtinimo rinkinius ir apsaugos komplektus. Išvados yra labai reikšmingos eiliniam vairuotojui, kuris savo vairavimo stilių pritaiko prie transporto priemonės galimybių, nesuvokdamas, kad pablogėjo stabdymo efektyvumas ir važiavimo savybės.
„KYB“ rekomenduoja keisti amortizatorius nuvažiavus 80 000 km, visada poromis ant vienos transporto priemonės ašies.