Pavasarį neužmirškite apie amortizatorius

Žiemą oro sąlygos gali neigiamai paveikti transporto priemonės pakabos komponentus, todėl jie nuolat genda ir neužtikrina saugaus vairavimo. Nepaisant dabartinių, visas socialinio gyvenimo sritis sutrikdžiusių įvykių, , turėtume neužmiršti, kad padėtis tikrai pagerės ir grįšime prie įprasto gyvenimo ritmo ir kasdienių veiklų. Šioje situacijoje neužmirškime labai svarbaus dalyko – mūsų automobilio saugumo. Netrukus visi sugužės į automobilių remonto dirbtuves dėl sezoninio padangų keitimo ar pagrindinių techninių priežiūros darbų, paprastai atliekamų pavasarį, tai būtent tepalų ar alyvos keitimas ir pakabos patikrinimas.

KYB pataria po žiemos automobilį pradėti ruošti gana anksti ir patikrinti transporto priemonės pakabos sistemą, ypač amortizatorius ir kitus amortizuojančio bei slopinančios ir spyruoklinės sistemos komponentus. Jie daro didžiulę įtaką važiavimo saugai ir tinkamam automobilio elgesiui kelyje. Visi gedimai turi būti pašalinti nedelsiant laikantis transporto priemonės gamintojo rekomendacijų. Atminkite, kad automobilį tikriname dėl jo naudotojų saugumo. Sugedę amortizatoriai yra daugelio pavojingų ir tragiškų eismo situacijų ir įvykių priežastis.

Kaip to išvengti? Neabejotinai pasitelkiant tam tikras reklamos kampanijas, kuriomis siekiama padidinti vairuotojų sąmoningumą dėl būtinybės atlikti transporto priemonės pakabos sistemos, įskaitant amortizatorius, patikrinimo testus. KYB įgyvendina mokymų programas atsarginių dalių rinkoje. Mokymai tiesiogiai skirti automobilių mechanikams, siekiant juos apmokyti ir suteikti reikiamą informaciją apie slopinančios ir spyruoklinės sistemos komponentų diagnostiką ir remontą.

KYB rekomenduoja reguliariai tikrinti amortizatorius ir kitus pakabos komponentus kas 20 000 km, be to, keičiant sezonines padangas ar prieš planuojamas ilgas keliones. 

Amortizatorių funkcijos

Amortizatoriai yra hidrauliniai komponentai, kurių veikimo principas glaudžiai susijęs su skysčių mechanika ir jų viduje darbo metu vykstančiu fiziniu procesu.

Stūmoklio koto judėjimo metu išsiskiria kinetinė energija, kuri per vožtuvuose sukuriamą hidraulinį pasipriešinimą virsta šiluma. Automobiliuose naudojami amortizatoriai veikia kaip klasikiniai vibracijos slopintuvai, atsakingi už jos sugertį. Nepriklausomai nuo naudojamų amortizatorių tipų, jų funkcijos yra griežtai apibrėžtos, o šie elementai tiesiogiai lemia transporto priemonės saugumą kelyje.

Pagrindinės amortizatorių užduotys:

  • virpesių, kurie sukeliami automobiliui judant per nelygumus, slopinimas,
  • nuolatinio rato kontakto su kelio danga užtikrinimas,
  • transporto priemonės stabilizavimas posūkių metu arba staigiai keičiant kryptį,
  • tiesioginis poveikis vairavimo patogumui ir saugai,
  • tinkamo stabdžių sistemos veikimo užtikrinimas. 

Važiuodami automobiliu su prastais amortizatoriais įvairiose situacijose, kurios dažnai nuvertinamos, keliame pavojų sau ir kitiems eismo dalyviams.

Vienas didžiausių vairavimo su išeikvotais amortizatoriais pavojų yra transporto priemonės stabdymo efektyvumo sumažėjimas. Tokio manevro metu rato atitraukimas nuo žemės paviršiaus sukelia nuolatinio kontakto su kelio danga stoką, o tai žymiai sumažina stabdymo efektyvumą. Esant 50 km/val. greičiui atstumas, kurio reikia norint visiškai sustabdyti automobilį,padidėja netgi 2-3 metrais. Taip pat sutrinka tinkamas ABS stabdymo pagalbos, ASR varomosios ir ESP traukos kontrolės sistemų veikimas. Stabdant, taip pat vyksta automobilio nėrimo nosimi, o greitinant automobilio galo nusileido reiškinys, kas gali sukelti didžiulį vairavimo diskomfortą ir stabilumo bei transporto priemonės valdymo praradimą.

Tai kelia didžiulį pavojų kelyje ir gali būti tiesiogine avarijos priežastimi.

Taip pat neužmirškime apie reikšmingą važiavimo patogumo pablogėjimą, ką amortizatoriai tiesiogiai įtakoja. Važiavimas tokiu automobiliu žymiai pablogina vairuotojo suvokimą ir veikia jo nuovargį. Pasekmės gali būti tragiškos.

Sugadinti automobilio amortizatoriai kelia grėsmę kitiems eismo dalyviams, ypač važiuojant tamsiu paros metu, kai įjungti automobilio žibintai. Padidėjusi kėbulo vibracija ir svyravimas žymiai sutrikdo tinkamą priekinių žibintų savaime išsilyginančių jutiklių veikimą, kas gali sukelti netinkamą šviesos kritimo kampą ir taip apakinti priešinga kryptimi važiuojančius vairuotojus. Tokia situacija kelia tiesioginę grėsmę eismui kelyje.

Vairuotojai, kurie nesirūpina transporto priemonės amortizatorių tikrinimu, patiria taip pat papildomų, su kitų komponentų sugedimu susijusių išlaidų. 

Padidėjusi virpesių amplitudė turi destruktyvų poveikį sąveikaujantiems pakabos sistemos elementams. Pakabos spyruoklės dažnai patiria gedimus daugiausia dėl ritės nusėdimo ar net sutrūkimo. Ši situacija taip pat nepalanki viršutiniams tvirtinimo elementams, kurie veikiami didesnių apkrovų dažniau pažeidžiami. Tai pastebimai paveikia vairavimo kokybę ir patogumą.

Pakabos sistemoje dėl nepakankamos virpesių absorbcijos ir padidėjusių apkrovų bei vibracijų pastebimas spartesnis metalinių-guminių įvorių ir rutulinių pakabos šarnyrų susidėvėjimas. Tai siejasi su dažnesniais šių elementų iškeitimais ir apsilankymais dirbtuvėse, todėl atsiranda daug didesnės automobilio eksploatavimo išlaidos.

Vairui perduodama vibracija lemia greitesnį vairavimo mechanizmo pavaros, vairo trauklių ir galinių detalių susidėvėjimą. Tai tiesioginiai įtakoja automobilio vairavimo ir valdymo kelyje kokybę.

Sumažėjęs ratų sukibimas pagreitina automobilyje padangų susidėvėjimą, o virpesiai ir vibracija iš ratų perduodama varančiaisiais pusašiais į pavaros dėžę. Tokiu būdu rizikuojame, kad bus pažeistos homokinetinės jungtys ir apkrauname pavarų dėžę, o tai gali pagreitinti pavarų ir guolių susidėvėjimą. Papildomas diskomfortas gali atsirasti dėl laisvų kėbulo dalių smūgių ar girgždėjimo.

Deja, dėl sistemingos amortizatorių kontrolės trūkumo atsirandantys defektai gali sukelti papildomų, su kitų elementų pažeidimais susijusių išlaidų ir gali sukelti pavojų vairuojant bei būti avarijos priežastimi.

KYB pataria:

Neužmirškite apie amortizatorius!