Naudingi montavimo patarimai iš „KYB Europe“

„KYB Europe“ dalijasi keliais naudingais patarimais, praversiančiais mechanikams montuojant amortizatorius, spyruokles ar pakabos montavimo komplektus.

Stūmoklio koto laikymas
Viena dažniausių amortizatoriaus sandariklio gedimo ir alyvos nutekėjimo priežasčių yra stūmoklio koto pažeidimas montuojant. Spaustuvų, replių ir kitų įrankių niekada negalima dėti tiesiai ant stūmoklio koto. Šie įrankiai gali subraižyti lygų poliruotą veleną, o tai gali paspartinti susidėvėjimą ir pažeisti sandariklį. Veleno viršuje, tiesiai virš sriegio, yra vieta, kur galima saugiai susidėti įrankius.

Naudokite pridedamas veržles
Jei KYB amortizatorius tiekiamas su sriegine veržle, būtina ją naudoti, užuot pakartotinai naudojus nuo senos dalies nuimtą veržlę. Jei KYB neprideda veržlės, tuomet leidžiama naudoti šią likusią originalią veržlę. Tai taip pat taikoma poveržlėms ir tarpikliams.

Kolonų įdėklų keitimas
Įdėdami naują KYB kolonos įdėklą, nepilkite vandens ar kitų skysčių į kolonos korpusą. Įsitikinkite, kad korpuse nėra jokio skysčio. KYB kolonų įdėklai skirti naudoti be jokių papildomų skysčių.

Pakabos montavimo komplekto taktavimas
Išmontuojant koloną, rekomenduojama pažymėti pakabos dalis, kad būtų užtikrinta tinkama pakartotinai naudojamų dalių padėtis ir seka. Tai vadinama taktavimu. Ypatingą dėmesį atkreipkite į tai, kad viršutinė ritė būtų tinkamai pritvirtinta prie viršutinės montavimo plokštės – taip įsitikinsite, kad surinkta tinkamai ir tiksliai.

Amortizatoriaus ilgis
Kartais gali atrodyti, kad naujas amortizatorius yra kitokio ilgio nei tas, kuris buvo nuimtas nuo transporto priemonės. Dažniausia priežastis – KYB gaminyje naudojama vidinė atmušimo spyruoklė. Be to, originalios įrangos gaminyje nėra pakabos buferio, kurį vėlesniuose modeliuose transporto priemonių gamintojai kartais šalina dėl išlaidų. Kai kuriais atvejais reikia šiek tiek pakelti ašį arba pakabą, kad būtų galima pritvirtinti montavimo komplektą. Tai taip pat būdinga daugeliui originalios įrangos dalių. Jei dalis buvo pasirinkta iš KYB katalogo pagal tikslias transporto priemonės specifikacijas, ją galima saugiai sumontuoti.

Tinkamas priveržimo momentas
Nenaudokite pneumatinio ar elektrinio smūginio veržliarakčio, kad priveržtumėte viršutinę tvirtinimo veržlę ant stūmoklio koto. Dėl to sukimo momentas gali būti didesnis, nei rekomenduojama, ir tai gali sukelti gedimų. Stūmoklio kotą laikykite veržliarakčiu arba specialiuoju įrankiu (ne spaustuvais ar replėmis) už apdorotos briaunos ir naudokite dinamometrinį veržliaraktį, nustatytą pagal transporto priemonės gamintojo specifikacijas. Specifikacijas galite rasti programėlėje „KYB Suspension Solutions“. Galutinis priveržimas turėtų būti baigtas, pritaikius visą transporto priemonės svorį.

Keitimas poromis
Kad transporto priemonė būtų saugiai ir pagal projektą naudojama, KYB rekomenduoja amortizatorius keisti poromis ant vienos ašies. Kai slopinimo dažniai labai skiriasi iš kairės į dešinę, kėbulo ir ratų judėjimo pasikeitimai gali sukelti valdymo problemų. KYB taip pat rekomenduoja pakabos montavimo komplektus ir apsaugos komplektus keisti keičiant amortizatorius.

Paruošimas
Kartais gali atrodyti, kad amortizatorius sugedęs, nors iš tikrųjų jį reikia tik paruošti. Amortizatoriai dažniausiai laikomi ir gabenami horizontaliai. Dėl to gali susidaryti mažų oro kišenių, ir jos gali paveikti slopinimo jėgą. Kad to išvengtumėte, amortizatorių rekomenduojama 3 ar 4 kartus užtaisyti – stūmoklio kotas turi būti suspaustas ir ištemptas, kad būtų pašalintas oras.

Ratų suvedimas
Priklausomai nuo transporto priemonės konstrukcijos, pakeitus statramstį, gali prireikti ratų suvedimo procedūros. Visi statramsčiai tam tikru būdu veikia suvedimą, todėl geriausia patikrinti konkrečios transporto priemonės techninės priežiūros vadovą ir specifikacijas.