KYB dviguba hidraulinė stabdžių sistema KYB Double Hydraulic Stops System

Naujasis Citroën C5 Aircross buvo pristatytas 2017 metais, o originalios įrangos automobilių amortizatorių tiekėjų buvo pasirinktas KYB. Pirminės automobilių spaudos apžvalgos transporto priemonės elgseną aprašė: „unikaliai asmeniškas itin komfortiškas hečbekas“, „komfortą gerinanti pakaba už vidutinę kainą”, o bandomasis važiavimas „dar nenuvažiavus pirmosios mylios, mus nustebino komforto ir bendrų patobulinimų pagerėjimas”.

 

Aktyvi pakaba tampa realybe keleiviniuose automobiliuose, o pusiau aktyvūs sprendimai užkariauja vis daugiau segmentų. Dėka jungtinės KYB ir PSA plėtros, Citroën C5 Aircross pakabos koncepcija buvo sukurta ir pritaikyta naudojantis pasyviais amortizatoriais, tai sujungė aukšto lygio rezultatus su konkurencingomis sąnaudomis. Citroën šią sistemą vadina Progresyvinėmis hidraulinėmis atramomis (Progressive Hydraulic Cushions).

 

Šios revoliucinės koncepcijos paslaptis – dviguba hidraulinių stabdžių sistema. Bendras amortizatoriams tenkantis spaudimas gali būti paskirstomas trijose diferencijuotose dalyse, kurioms amortizatoriai perduos skirtingas savybes. Pirmoji dalis skirta vietai aplink smūgio centrą. Šioje vietoje įprasto stūmoklio vožtuvas ir pagrindinis vožtuvas perduoda slopinimo jėgas. Antroji ir trečioji dalys atitinka padėtis arti atsitraukimo ir suspaudimo judesių, kur hidraulinis ir atsitraukimo stabdymas papildomai absorbuoja energiją.

 

Šis paskirstymas amortizatorių pagrindinius vožtuvus nukreipia į komfortą ir užtikrina, kad hidrauliniai stabdžiai suveiks susidarius sudėtingoms situacijoms. Šio poveikio efektyvumui, tiek atsitraukimo, tiek kompresiniai stabdžiai turi sugebėti sugerti pakankamai energijos ir reaguoti labai lanksčiai. Stabdžiai suteikia precedento neturintį komforto lygį ir, aprašo kaip Citroën: „skraidančio kilimo efektą“, nes mašina jaučiama taip, lyg perskristų per kelio iškilimus ir duobes.

 

KYB Europe generalinis parduotų produktų vadybos direktorius Jean François Huan, paaiškino: „tai dar vienas puikus mūsų novatoriškų mokslinių tyrimų ir plėtros pavyzdys, dėka kurių garsėja mūsų OE inžinieriai. Nekantriai stebėsiu, kaip ši nauja technologija vystysis mūsų rinkoje.“

 

Vystant šią dvigubą hidraulinę stabdymo sistemą, KYB susidūrė su dideliais iššūkiais. Vienas iš pagrindinių dalykų buvo išsaugoti nepakeistą pagrindinį amortizatoriaus slopinimo galią naudojant komponentus, esančius hidraulinių stabdžių dalimi. Šis tikslas buvo pasiektas atlikus hidraulikos ir FEA skaičiavimus ir patvirtinus juos bandomaisiais važiavimais. Kitas svarbus reikalavimas buvo skirtingų, pakankamai tvirtų komponentų sukūrimas, kurie galėtų išlaikyti aukštus transporto priemonės poreikius net blogiausiomis sąlygomis. Siekdama šio tikslo, KYB studijavo įvairias medžiagas ir eilę geometrijų, kol pasiekė optimalų sprendimą. Visi komponentai turėjo būti pagaminti laikantis labai didelio tikslumo.

 

Atsitraukiančio stabdžio darbinis principas veikia naudojant sustiprintą plastiko segmentą, sumontuotą amortizatoriaus vidiniame vamzdelyje, veikiant deformacijai, kuri lemia hidraulinio atbulinio stabdžio darbinę eigą. Kai atsitraukimo tarpiklis susiliečia su detale, suformuojama nauja alyvos kamera, o tai reiškia, kad alyva gali išeiti tik per detalės angą. Šis valdomas srautas generuoja hidraulinę jėgą, kurią galima sureguliuoti  atveriant detalę. Be to, šio hidraulinio stabdžio darbinę zoną galima reguliuoti keičiant vidinį vamzdžio deformacijos ilgį.

 

Hidrauliniuose stabdžiuose naudojamas panašus principas. Nauja alyvos kamera sukuriama amortizatoriaus cilindre esančio polimero komponentui sąveikaujant su metalinio vamzdelio presu įtaisytu į pagrindinį vožtuvų agregatą. Polimerinė dalis yra padaryta su keliomis kiaurymėmis alyvos pratekėjimui, kas leidžia suderinti sistemos sukurtas jėgas.  Siekiant maksimalių jėgų, iš anksto suspaustas papildomas vožtuvas patalpinamas pagrindinio vožtuvo sub-agregate. Hidraulinio suspaudimo stabdžio įrengimas leidžia automobilių gamintojui supaprastinti kitus pakabos elementus – pvz. suspaudimo buferį, taip pat iš naujo sukurti kai kurias konstrukcines dalis, nes jas veiks mažesnės jėgos, perduodamos į transporto priemonės važiuoklę.

 

KYB sugebėjo sukurti sistemą, sujungiančią patikimumą ir plataus reguliavimo diapazoną, užtikrinantį švelnų automobilio amortizavimą, kai reikalaujam komforto ir puikaus valdymo bei kontrolės. Svarbu pabrėžti, kad šios savybės atitinka pasyvią sistemą, užtikrinančią neprilygstą reagavimo laiką ir konkurencingą kainą. KYB taiko dvigubą hidraulinę stabdymo sistemą ir kitose Europos rinkoje pasirodysiančiose transporto priemonėse, pavyzdžiui, „Citroën C4 Cactus“.