KYB dalijasi patarimais, kaip saugiai vairuoti žiemą

Vairavimo sąlygos žiemą kelia daug iššūkių ne tik vairuotojui, bet ir automobiliui. Ekstremali temperatūra, duobės, šalies keliuose barstoma druska ar smėlis – visa tai sukuria papildomą apkrovą automobilio pakabos komponentams.

Pagrindinė amortizatorių funkcija – išlaikyti tvirtą transporto priemonės padangų sukibimą su kelio danga, kad būtų galima saugiai vairuoti ir stabdyti. Amortizatoriai, padangos ir stabdžiai – tarsi viena komanda, ir jeigu kuris nors iš šių komponentų susidėvi, tai gali turėti rimtų pasekmių saugumui. Lietus, ledas ir sniegas jau ir taip turi neigiamos įtakos stabdymo keliui, o susidėvėjusios detalės kelia dar didesnį pavojų, todėl žiemą ypač svarbu, kad automobilis būtų techniškai tvarkingas.

Toliau KYB dalijasi keliais vertingais patarimais, kurie tikrai pravers vairuojant žiemą.

Nuo automobilio nuvalykite visą sniegą ir ledą
Įsitikinkite, kad nuo langų ir priekinių žibintų nuvalytas visas ledas ir sniegas. Taip pat svarbu nuvalyti sniegą nuo automobilio stogo, nes važiuojant jis gali nuslysti ant priekinio stiklo ir užstoti vaizdą.

Ilginkite stabdymo kelią
Dėl slidžios kelio dangos atstumas tarp jūsų ir priekyje važiuojančio automobilio turi pailgėti nuo aštuonių iki dešimties sekundžių, kad prireikus galėtumėte saugiai stabdyti.

Atsargiai greitinkite, lėtinkite ir manevruokite
Neskubėkite, atsargiai greitinkite, lėtinkite ir manevruokite. Jei automobilis pradėtų slysti, vairuokite ir nestabdykite.

Tikrinkite padangas
Įsitikinkite, kad jūsų padangų protektoriaus gylis pakankamas ir kad jos tinkamai pripūstos. Patikrinkite, ar tvarkingas padangų remonto reikmenų rinkinys.

Įjunkite aukštesnę pavarą
Taip automobilis įgaus geresnį sukibimą su kelio danga, o ratai neprasisuks, kai bandysite pajudėti.

Dažniau tikrinkite skysčių lygį
Kadangi variklis dirba intensyviau, skysčiai gali greičiau išsekti, todėl prieš bet kokią ilgesnę kelionę papildykite jų atsargas.

Važiavimas kalvomis
Laikykitės didesnio atstumo nuo kitų automobilių, kad išlaikytumėte pastovų greitį ir nereikėtų stabdyti bei perjunginėti pavarų. Leisdamiesi nuo kalvos įjunkite žemesnę pavarą.

Pasirūpinkite būtiniausiomis priemonėmis
Kritiniams atvejams turėkite ledo šalinimo priemonių, antklodę, žieminių drabužių ir avalynės bei žibintuvėlį.

Daugumoje automobilių įrengta moderni elektroninė stabilumo kontrolės sistema (ESC), kuri padeda automobiliui ir vairuotojui žiemos sąlygomis išvengti pavojingo posūkio. ESC gali nustatyti, kada automobilis per daug pasvyra arba praranda sukibimą, ir greitai įjungti atskirų ratų stabdžius, kad būtų išvengta slydimo ir valdymo praradimo pavojaus. Svarbu prisiminti, kad nors daugumoje šiuolaikinių transporto priemonių įrengtos saugos funkcijos, pavyzdžiui, ESC, šios sistemos veikia tik tada, kai visi komponentai yra visiškai tvarkingi. ESC buvo sukalibruota ir suprojektuota, kai automobilyje buvo sumontuoti nauji amortizatoriai. Todėl kai amortizatoriai nėra tinkamai prižiūrimi, tai daro įtaką visiems automobilio ESC atliekamiems skaičiavimams, nes transporto priemonė nereaguoja ir neveikia taip, kaip iš jos tikimasi. Todėl ESC gali taikyti per mažai prevencinių priemonių, kad automobilis būtų suvaldytas. KYB rekomenduoja amortizatorius, ritinines spyruokles ir tvirtinimo detalių rinkinius keisti nuvažiavus 50 000 mylių arba 80 000 km.

Net ir pasibaigus žiemai pavojus pakabos komponentams išlieka, ypač ritininėms spyruoklėms. Dėl smūgių į nelygią kelio dangą apsauginiai dažai ilgainiui gali suskilinėti ir apsinuoginti metalas. Tuomet spyruoklės gali lūžti, ypač žiemą ir po jos, kai jas veikia lietus, ledas ir koroziją sukelianti ant kelio barstoma druska. Automobiliui važiuojant ritininė spyruoklė lūžimas gali būti labai pavojingas. Jei ji išsineria iš spyruoklės lizdo, gali net padangą sugadinti. KYB rekomenduoja po kiekvienos žiemos automobilių remonto dirbtuvėse paprašyti patikrinti transporto priemonės ritinines spyruokles.