Hidraulinė sistema: 100 metų buvo mūsų DNR

Prieš 100 metų, 1919 metų lapkritį, prasidėjo KYB kelionė. Shiro Kayaba buvo talentingas studentas ir gavo vietą prestižiniame Vasedos universitete Tokijuje, įstojo į inžinerijos ir mokslų fakultetą. Tačiau per pirmus metus jis nusivylė ir, užuot studijavęs, pradėjo vis daugiau laiko skirti savo tyrimams. Kayaba tvirtino, kad jo mokslas universitete yra „varginanti, negailestinga praeities versija pagrįsta pamoka“, ir pareiškė: „Noriu laisvai dirbti remdamasis dvasia, įkvėpimu ir smalsumu, su kuriuo gimiau.“ Remdamasis šia prielaida, Kayaba paliko universitetą ir visiškai atsidavė savo tyrimams.

Jau turėdamas savo nepriklausomų tyrimų patentus, jis užsitikrino reikiamą finansavimą iš žymaus verslininko, kuris dažnai padėdavo perspektyviems Vasedos universiteto studentams. 1919 metų lapkričio 19 dieną 21-erių Shiro Kayaba atidarė Kayabos tyrimų centrą ir įdarbino 30 tyrėjų. Gimė KYB pirmtakas ir prasidėjo mūsų kelionė.

Tyrimų centras ir pats Kayaba greitai patraukė Japonijos karinio jūrų laivyno dėmesį. Jis atmetė jų pasiūlymą, jam mieliau buvo pasilikti savo centre iki Kanto žemės drebėjimo 1923-iaisiais. Dėl 7,9 balo žemės drebėjimo tragiškai žuvo daugiau nei 140 000 žmonių. Tai įvyko priešpiečių metu, kai visi gamino maistą, todėl visą regioną apėmė gaisras. Kayabos tyrimų centras visiškai sudegė. Pasak Kayabos, vienintelis teisingas pasirinkimas ⎯ dirbti Japonijos jūrų laivynui, kur jo hidraulikos patirtis paskatino jį sukurti nuotoliniu būdu valdomus hidraulinį tūpimo ir kilimo įtaisus lėktuvnešiuose, taip pat hidraulines nusileidimo pavarų sistemas, kad būtų sumažinta smūgio jėga tupiant.

1930 metų kovą Kayabą aplankė britų inžinierius. Jis atvyko išspręsti ginčo su Japonijos patentų tarnyba dėl jo suprojektuotos hidraulinės lėktuvo važiuoklės. Pamatęs tobulą Kayabos konstrukciją, britų inžinierius atsisakė savo paties važiuoklės projekto ir pradėjo reklamuoti Kayabos važiuoklę. Užsakymai keliavo iš viso pasaulio. Tai kartu su kitu Kayabos išradimu, kuris leido kilti trumpais kilimo ir tūpimo takais kalnuotoje Japonijos teritorijoje, suteikė Kayabai pakankamai lėšų atitrūkti nuo karinio jūrų laivyno ir 1935 metais įkurti įmonę „Kayaba Manufacturing Co.“, ją šiandien žinome kaip KYB.

Shiro Kayabos dvasia ir filosofija kartu su naujoviškais tyrimais ir išradimais gyvi ir šiandien, po 100 metų, kuriant ir gaminant KYB. Įmonė KYB yra originalios įrangos tiekėja, aprūpina kas penktą automobilį visame pasaulyje ir per savaitę pagamina daugiau nei 1 milijoną amortizatorių.

„Niekas nėra baigta. Unikalus žmonijos sugebėjimas siekti pažangos slypi nuolatinėje aukštesnio tobulumo lygio paieškoje, o tai yra įmonės ir visuomenės plėtros pagrindas“, ⎯ pasakoja Shiro Kayaba.