Dėmesio centre – pakabos tvirtinimo rinkiniai

Kaip ir amortizatorius, pakabos tvirtinimo rinkinys kiekvieną kilometrą yra paspaudžiamas tūkstantį kartų – per 80 tūkstančių kilometrų šis nedidelis, bet svarbus komponentas atlieka net 75 milijonus judesių. Įsivaizduokite, kaip dėl tokio darbo pablogės tvirtinimo rinkinio guminiai komponentai.

Susidėvėję tvirtinimo elementai turi neigiamos įtakos važiavimo valdymui ir saugai. Laikiklių nusidėvėjimas priklauso nuo kelionės tipo, vairavimo ypatumų ir konkrečios transporto priemonės, tačiau įprastai, jei susidėvėjo statramsčiai, greičiausiai susidėvės ir laikikliai. Todėl pakabos tvirtinimo rinkinius reikėtų keisti kaskart keičiant statramsčius.

Tvirtinimo rinkiniai suteikia guminę atramą tarp važiuoklės ir pakabos, sugeria vibraciją ir padeda sumažinti įtampą, tenkančią pakabai. Priekiniuose tvirtinimo rinkiniuose taip pat yra guolis, kuris leidžia vairui sukti pakabos kolonėlę ir ratus. Atleidus vairą, jis sklandžiai grįžta į pradinę, t. y. tiesią padėtį. Pakabos tvirtinimo rinkiniai gali turėti įtakos amortizatoriaus padėties kampui – jei guma susidėvėjusi, amortizatorius ir aplinkiniai komponentai gali patirti papildomą apkrovą. Dėl susidėvėjusių guolių taip pat kyla stuksenimo garsas, kuris dar labiau pastebimas hibridinėse ir elektrinėse transporto priemonėse, kuriose variklis veikia tyliai.

Kaip diagnozuoti susidėvėjusius tvirtinimo rinkinius

Bandomasis važiavimas transporto priemonėmis (ypač tomis, kurios nuvažiavo daugiau kaip 80 tūkstančių km) yra pagrindinė pakabos, įskaitant tvirtinimo rinkinius, problemų diagnozavimo dalis, padedanti vairuotojui paaiškinti problemas. Netoli savo dirbtuvių raskite trumpąjį jungimą, kurį sudaro toliau nurodyti bandymai.

• Nelygaus kelio paviršiaus / greičio kalnelių (juntamas važiavimo šiurkštumas)
• Įsiklausykite, ar nesigirdi triukšmo, pajuskite vairo vibraciją ir bet kokius vairo mechanizmo pažeidimus
• Pasukite vairą ir atleiskite – ar jis grįžta į pradinę, t. y. tiesią padėtį?
• Pasirinkite ramų maršrutą prie savo dirbtuvių, kuriuo galėsite važiuoti ne kartą
• Siekite įveikti 3 minučių 1,5 kilometro ilgio trasą, kurioje yra greičio kalnelių, t. y. vietų, kur galite greitai stabdyti ir greitėti bei saugiai pasukti. Jūsų greitis neturi viršyti 50 km/val.

Grįžę į dirbtuves pašalinkite bet kokius kitus veiksnius, pvz., pernelyg didelį kitų pakabos komponentų, pvz., rutulinių šarnyrų ir įvorių, judėjimą.

Apžiūros patarimai

Lūžusi arba įtrūkusi metalinė–guminė jungtis: tai galėjo nutikti dėl agresyvaus vairavimo arba kelio sąlygų, pvz., duobių ir nelygaus paviršiaus. Dėl to gali atsirasti pernelyg didelė vibracija, perduodama transporto priemonės vairavimo sistemai ir vairuotojui, todėl sumažės komfortas, padidės nuovargis; pasikeis pakabos slopinimo parametrai; pagreitės pakabos ir su ja sąveikaujančių komponentų nusidėvėjimas.

Užstrigęs guolis: taip galėjo nutikti dėl netinkamo montavimo, jei priveržiant veržles reikiamu sukimo momentu nebuvo uždėtas visas transporto priemonės svoris. Dėl to transporto priemonės vairo sistemai ir vairuotojui gali būti perduodama pernelyg didelė vibracija, vairui sukioti reikės didesnės jėgos, atleidus vairą vairas negrįš į tiesią padėtį, o iš pakabos sklis triukšmas.

Viršutinio tvirtinimo atraminio guolio deformacija / atsipalaidavimas: tai galėjo nutikti dėl per didelės ašies apkrovos, agresyvaus vairavimo arba kelio sąlygų, pavyzdžiui, duobių ir nelygaus paviršiaus. Dėl to gali atsirasti pernelyg didelė vibracija, perduodama transporto priemonės vairo sistemai ir vairuotojui, pakisti pakabos amortizacijos parametrai ir pakabos keliamas triukšmas.

Pardavimo patarimai

Išbandę automobilį su susidėvėjusiais tvirtinimo rinkiniais ir atlikę pakeitimą, atlikite pakartotinį bandymą! Iš karto pamatysite ir pajusite didžiulį skirtumą. Kitą kartą parduodami pakabos darbą būsite labiau užtikrinti savimi.

KYB siūlo visą asortimentą pilnų tvirtinimo rinkinių su dalies numerio priešdėliu SM – tai reiškia, kad į rinkinį įeina laikiklis, guolis, visos veržlės, varžtai ir kiti papildomi elementai.

Lygindami skirtingų įmonių tvirtinimo rinkinių kainas būkite atsargūs, nes daugelis jų nesiūlo viso rinkinio, o tai turi įtakos įrenginio kainai.