KYB Dvostruki hidraulički sistem zaustavljanja

Proizvodnja novog Citroëna C5 Aircross je započela 2017. godine, a kompanija KYB je određena za dobavljača originalne opreme za amortizere. Početne recenzije u magazinima za automobile opisuju karakteristike vozila na sljedeći način: “izuzetno udobni hatchback s jedinstvenom osobnošću”, “udobnost uz bolju suspenziju s umjerenim troškovima” i nakon jedne probne vožnje “čak i prije nego što smo prešli prvu milju, iznenadila su nas poboljšanja u udobnosti i cjelokupnom dizajnu”.

 

Aktivna suspenzija postaje stvarnost u putničkim automobilima, a poluaktivna rješenja se primjenjuju na sve više segmenata. Zahvaljujući zajedničkom razvoju između KYB i PSA, za Citroën C5 Aircross je razvijen i primijenjen koncept suspenzije koji se temelji na pasivnim amortizerima koji predstavljaju spoj visokih performansi i konkurentnih troškova. Citroën je nazvao ovaj sistem Napredni hidraulički jastuci (Progressive Hydraulic Cushions).

 

Tajna ovog revolucionarnog koncepta je dvostruki sistem hidrauličkog zaustavljanja. Ukupni potez amortizera može se podijeliti na tri diferencirana dijela amortizera koja imaju različite karakteristike. Prvi dio odgovara položaju oko središta samog udara. U ovom području aktivnosti konvencionalno korištenje ventila u klipu i osnovni ventil osiguravaju prigušujuću snagu. Drugi i treći dio odgovaraju položajima blizu kraja odbijanja i kompresijskih udara, s hidrauličkom kompresijom i zaustavljanjem odbijanja koje je odgovorno za dodatnu apsorpciju energije.

 

Na ovaj način glavni ventili amortizera služe za osiguravanje udobnosti, a odgovornost za zahtjevnije uslove na putu se preusmjerava na hidrauličko zaustavljanje. Da bi se to ostvarilo, i odbijanje i kompresija moraju biti u stanju osigurati dovoljnu energiju apsorpcije da bi pružili vrlo fleksibilan odgovor. Zaustavljanje je izrazito udobno, te se u Citroënu stječe “dojam letećeg tepiha”, jer se osjeti kako automobil prelazi preko kvrga i rupa na cesti.

 

Generalni menadžer KYB Europe za podršku proizvodima nakon prodaje, Jean François Huan objašnjava: “Ovo je još jedan odličan primjer pionirskog istraživanja i razvoja po kojim su naši dizajneri originalne opreme poznati, veselim se kad vidim kako se ova nova tehnologija razvija na našem tržištu”.

 

Izazovi s kojima se suočila tvrtka KYB tijekom razvoja ovog dvostrukog hidrauličnog sistema za zaustavljanje su bili ogromni. Jedna važna tačka bila je zadržati osnovno prigušenje amortizera istim u opsegu komponenata koje su također dio hidrauličnog zaustavljanja. Taj je cilj postignut hidrauličkim i FEA proračunima i verificiran testovima tijekom vožnje. Drugi ključni zahtjev bio je oblikovati različite komponente da budu dovoljno snažne kako bi se ispunili visoki zahtjevi vozila čak i u najgorim uslovima. Da bi se ostvario taj cilj, kompanija KYB je istražila različite opcije materijala i nekoliko geometrija prije postizanja optimalnog vrhunskog rješenja. Svi komponenti morali su biti izgrađeni uz najveću preciznost.

 

Načelo rada za zaustavljanje odbijanja se temelji na armiranom plastičnom segmentu koji se nalazi u unutrašnjoj cijevi amortizera a djeluje kroz deformaciju koja definira radno područje hidrauličkog sistema za zaustavljanje. Kada gumica za odbijanja stupi u kontakt s segmentom, pretvara se u novu komoru za ulje, što znači da ulje može izlaziti iz komore jedino kroz otvor segmenta. Taj usmjereni protok stvara hidrauličku silu koju se može podešavati prilagođavanjem nivoa otvaranja segmenta. Osim toga, radno područje ovog hidrauličkog zaustavljanja može se podešavati uz promjenu dužine deformacije unutarnje cijevi.

 

Za zaustavljanje hidrauličke kompresije koristio se sličan princip. Nova uljna komora se stvara interakcijom polimerne komponente smještene u klipu amortizera i metalne cijevne preše ugrađene u sklop osnovnog ventila. Polimerni dio je izgrađen s određenim otvorima za prolaz ulja, koji će omogućiti podešavanje pritiska sistema. Kako bi se postigao željeni maksimalni pritisak, prethodno komprimirani dodatni ventil je postavljen u podsklop osnovnog ventila. Instalacija hidrauličkog zaustavljanja kompresije omogućuje proizvođaču automobila pojednostavljivanje ostalih komponenata suspenzije kao što su kompresijski odbojnik, kao i redefinisanje nekih strukturnih dijelova zbog manjeg pritiska koji će se prenijeti na šasiju vozila.

 

KYB je uspio razviti sistem koji kombinuje snagu s širokim rasponom prilagođavanja, što osigurava meko prigušenje u vozilu kada je potrebna udobnost i izvrsnu vožnju kada je neophodna čvrsta kontrola nad autom. Važno je istaknuti da se ove karakteristike susreću s pasivnim sistemom koji osigurava neusporedivo vrijeme reagovanja uz izuzetno konkurentan trošak. KYB će koristiti dvostruki sistem hidrauličnog zaustavljanja i u drugim nadolazećim vozilima na europskom tržištu kao što je npr. Citroën C4 Cactus.