Grundlæggende om affjedring

1 ud af 5 af alle de biler, der forlader produktionslinjerne verden over, er udstyret med KYB støddæmpere som standard – du kan stole på, at KYB leverer samme fremragende produktkvalitet til dine reservedele.

Køretøjets affjedring består af tre komponenter, dækket, fjederen og støddæmperen. Alle tre komponenter skal være i god stand for at dækket kan opnå godt vejgreb.

Bare 1 slidt støddæmper kan øge køretøjets bremselængde med op til 2 meter – det er forskellen mellem at stoppe sikkert og at udgøre en fare.

Klik på + for at få mere at vide om hver komponent

Safety Tips

Monteringssæt

Hvad gør monteringssæt?

Monteringssæt er forbindelsen mellem bilens karosseri og affjedringen. Det består af en gummidel, der hjælper med at absorbere stød fra vejen samt et leje, der gør det muligt for enheden at dreje, når rattet drejes. De er konstant i brug, når bilen kører og nedbrydes over tid nøjagtig som andre gummiprodukter. Derfor bør de udskiftes, når støddæmperne udskiftes.

Hvordan kan jeg vide, om mine monteringssæt er slidte?

Hvis bilen viser tegn på følgende, så bør du få undersøgt monteringssættene på et værksted:

> Der er støj fra bilens front under styring

> Vibration i rattet

> Bankelyde under kørsel

 

Beskyttelsessæt

Hvad gør beskyttelsessæt?

Et beskyttelsessæt har en bumpstop og en støvskærm. Støvskærmen forhindrer støv og snavs i at beskadige støddæmperens forsegling, hvilket kan få olie til at lække. Bumpstoppet fungerer som en pude, der beskytter affjedringen mod kontakt mellem støddæmperens metaldel og bunden af monteringssættet, når det er helt sammenpresset. Beskyttelsessættene bør altid udskiftes, når støddæmperne udskiftes.

Hvordan kan jeg vide, om mine beskyttelsessæt er slidte?

Beskyttelsessæt tager meget af påvirkningen fra vejforholdene, og derfor bliver de ofte meget beskadiget, mangler eller kan ikke sidde i den korrekte position. Hvis bilen viser tegn på følgende, så bør du få undersøgt monteringssættene på et værksted:

> Støvskærm er ved at falde af

> Sølvstempelstand er eksponeret

> Hører støj, når bilen køres over et stort bump

 

 

Spiralfjedre

Hvilken funktion har spiralfjedre?

Spiralfjedre understøtter bilens vægt og presses sammen for at absorbere eventuelle stød eller bump på vejen. Spiralfjedre opretholder også køretøjets korrekte kørehøjde. De bør altid udskiftes parvis.

Hvordan kan jeg vide, om mine spiralfjedre er slidte?

Spiralfjedre bliver slappe over tid og kan nogle gange knække. Hvis din bil viser nogle af følgende tegn, bør du indlevere bilen til dit lokale værksted for at blive undersøgt:

Min bil ser lavere ud på den ene side – Dette kunne indikere, at metallet er blevet træt, og at fjederen hænger, hvilket betyder, at køretøjet ikke kører med den rigtige kørehøjde.

>Min bil er faldet sammen i den ene side – Den mest sandsynlige forklaring er en ødelagt spiralfjeder

> Bilen hælder til den ene side – dette er igen mest sandsynlig pga. en ødelagt spiralfjeder

> Spiralfjederen sidder ikke korrekt i sit leje

Støddæmpere

Hvad gør støddæmpere?

Støddæmperene skubber hjulene i kontakt med vejen, så du kan styre og bremse sikkert. Uden støddæmpere vil bilen kører over et bump og sammenpresse spiralfjedrene. Fjedrene ville fortsat vibrere, indtil al energien er opbrugt. Støddæmperne regulerer denne vibration og dæmper effektivt fjederens hoppen, så fjederen skubbes tilbage i den oprindelige længde og holder bilen stabil og i sikker kontakt med vejen.

Med bare en slidt støddæmper øges køretøjets bremselængde ved 50 km/t. med op til 2 meter… det er forskellen mellem at stoppe sikkert og at udgøre en fare. Få altid støddæmperne udskiftet parvist.

Hvordan kan jeg vide, om mine støddæmpere er slidte?

Støddæmpere bliver slidt gradvist over tid, så det kan nogle gange være svært at se, om de skal udskiftes. Men hvis din bil viser nogle af følgende tegn, bør du indlevere bilen til dit lokale værksted for at blive undersøgt:

> Dykker fortil ved bremsning

> Bilen trækker til den ene side

> Bilen føles ustabil i sving

> Flade pletter på dækkene

Bilen skrider ved sidevind

Vibration i rattet

>Bilen hopper over bump

> Bilen føles ustabil ved træk af påhængskøretøj

> Olie lækker på støddæmper

Find din forhandler

 

Søg efter forhandler