Vær opmærksom på affjedringsmonteringssæt

Ligesom en støddæmper skubbes et monteringssæt til affjedring omkring tusinde gange for hver kilometer – i løbet af 80.000 kilometer betyder det, at dette lille, men vigtige komponent har flyttet sig op mod 75 millioner gange. Forestil dig, hvordan en sådan aktivitet vil forringe gummikomponenterne i monteringssættet.

Slidte beslag har en negativ effekt på kørekontrol og sikkerhed. Slid på monteringen afhænger af kørselstype, køreegenskaber og det enkelte køretøj, men en god retningslinje er, at hvis stiverne er slidte, vil beslagene sandsynligvis også være slidte. Derfor bør affjedringsmonteringssæt udskiftes hver gang stiverne udskiftes.

Monteringssæt leverer en gummipude mellem chassiset og affjedringen, hvilket hjælper med at reducere belastningen på affjedringen ved at absorbere vibrationer. Der er også et leje i frontmonteringssæt, som gør det muligt for rattet at dreje affjedringssøjlen og hjulene. Dette bringer i en flydende bevægelse rattet tilbage til sin normale lige position, hvis det slippes. Affjedringsmonteringssæt kan påvirke den vinkel, støddæmperen sidder i – hvis gummiet er slidt, kan det forårsage ekstra belastning på dette og de omgivende komponenter. Slidte lejer skaber også bankelyde, noget man bemærker endnu mere i hybrid- og elbiler på grund af motorens støjsvaghed.

Sådan diagnosticeres slidte monteringssæt

Testkørsel af køretøjer (især dem over 80.000 km) er en vigtig del af diagnosticering af affjedringsproblemer, herunder monteringssæt, og hjælper med at forklare problemerne for bilisten. Find en kort rute i nærheden af dit værksted, som omfatter følgende tests:

• Ujævn vejoverflade/fartbump (mærk ruheden i kørslen)
• Lyt efter lyde, mærk efter vibrationer i rattet og eventuelle uregelmæssigheder med styringen
• Drej på rattet og slip hænderne – vender rattet tilbage til sin normale lige position?
• Vælg en rute ved dit værksted, der er stille, og som du kan bruge gentagne gange
• Søg efter en 3-minutters, 1,5 kilometer lang rute, der inkluderer et fartbump, et sted, hvor du kan bremse og accelerere hurtigt og svinge sikkert. Din hastighed behøver ikke at være over 50 km/t

Når du vender tilbage til værkstedet, skal du eliminere alle andre faktorer, såsom enhver overdreven bevægelse i de andre affjedringskomponenter, såsom kugleled og bøsninger.

Visuelle inspektionsanvisninger

Knækket/revnet metal – gummiled: dette kan være forårsaget af aggressiv kørsel eller vejforhold såsom huller og ujævne overflader. Det kan resultere i overdrevne vibrationer, der overføres til køretøjets styresystem og føreren, hvilket forringer komforten, øger trætheden; ændrer dæmpningsparametre for suspensionen; accelereret slid på affjedringen og samvirkende komponenter.

Pågrebet leje: dette vil kunne være forårsaget af forkert installation, hvis køretøjets fulde vægt ikke blev anvendt, da møtrikkerne blev strammet til det påkrævede moment. Det kan resultere i voldsomme vibrationer, der overføres til køretøjets styresystem og føreren, det vil kræve yderligere kraftoverførsel at flytte rattet, og dette vil ikke vende tilbage til en lige position, når rattet slippes, og der vil komme støj fra ophænget.

Deformation / afspænding af topmonteret støtteleje: dette kan være forårsaget af for højt akseltryk eller aggressiv kørsel eller vejforhold såsom huller og ujævne overflader. Det kan resultere i betydelige vibrationer, der overføres til køretøjets styresystem og føreren, ændrer dæmpningsparametre for affjedringen og støj fra denne.

Salgsanvisninger

Når du har testet en bil med slidte monteringssæt, og har gennemført udskiftningen, så test den igen! Du vil med det samme se og mærke en kæmpe forskel. Dette vil give dig mere selvtillid, når du sælger et suspensionsjob næste gang.

KYB tilbyder et komplet udvalg af komplette monteringssæt med varenummerpræfikset SM – det betyder, at monteringen, lejet og alle møtrikker, skruer og andre medfølgende genstande er inkluderet.

Vær forsigtig, når du sammenligner prisen på et monteringssæt fra forskellige firmaer, mange af dem vil ikke tilbyde det fulde sæt, hvilket vil påvirke prisen på enheden.