KYB deler gode råd om vinterkørsel

Vinterkørsel giver mange udfordringer for bilisterne. Ekstreme temperaturer, flere huller i vejen, og sammen med det salt eller grus, der bruges på vejene i mange lande, giver det i fællesskab en yderligere belastning på ophængskomponenterne.

Støddæmpernes primære funktion er at sørge for at køretøjs dæk har et ordentligt vejgreb, således at man kan styre og bremse på en sikker måde. De fungerer i fællesskab sammen med dækkene og bremserne, og hvis nogle af elementerne i dette samspil er slidte, kan det medføre alvorlige sikkerhedsmæssige konsekvenser. Regn, is og sne har allerede givet en negativ indvirkning på bremselængden, selv uden slidte komponenter, så det er ekstraordinært vigtigt, at alt er i fuld funktionsdygtig stand i vintermånederne.

KYB giver her nogle grundlæggende gode råd, som kan hjælpe med vinterkørsel:

Fjern al sne og is fra dit køretøj:
Sørg for, at al is eller sne er fjernet fra vinduerne og fra forlygterne. Det er også vigtigt at fjerne sne fra taget på dit køretøj, da dette kan glide ned på din forrude, mens du kører, og blokere for dit udsyn.

Forøg din standselængde:
Glat føre medfører, at du bør øge afstanden mellem dig og bilen foran dig fra otte til ti sekunder, hvilket giver dig tilstrækkelig tid til om nødvendigt at bremse på en sikker måde.

Accelerer, brems op og styr på en blid måde:
Tag dig god tid og sørg for, at du accelererer, bremser op og styrer med forsigtighed. Hvis dit køretøj begynder at skride, så lad bilen fortsætte med at skride og undgå at bremse.

Tjek dine dæk:
Sørg for, at dækkene har en passende slidbane og det korrekte lufttryk. Kontroller, at reservehjul/reparationssættet er i funktionsdygtig stand.

Start kørslen i et højere gear:
Dette vil give din bil mulighed for at få ekstra trækkraft og forhindre dine hjul i at snurre, når du forsøger at bevæge dit køretøj.

Tjek dine væskeniveauer oftere:
Når din motor arbejder hårdere, vil de forskellige væsker sandsynligvis forbruges hurtigere, så sørg for at fylde op hver gang, inden du skal på en lang tur.

Kørsel på bakker:
Sørg for masser af plads mellem bilerne for at holde en konstant hastighed og undgå at stoppe eller foretage gearskift. Brug et lavt gear, når du kører ned ad bakke.

Pak det vigtigste:
Til brug ved nødstilfælde skal du have tømiddel, et tæppe, noget vintertøj og fodtøj plus en lommelygte i bilen.

De fleste biler er udstyret med moderne elektronisk stabilitetskontrol (ESC) for at hjælpe køretøjet og føreren med at undgå farlig overstyring om vinteren. ESC kan mærke, når bilen hælder for meget eller mister vejgrebet, og kan hurtigt aktivere de enkelte hjulbremser for at undgå enhver risiko for at miste kontrollen og skride ud. Det er vigtigt at huske, at selvom de fleste moderne køretøjer er udstyret med sikkerhedsfunktioner såsom ESC, er disse systemer baseret på, at alle komponenter er i fuld funktionsdygtig stand. ESC’en blev kalibreret og designet, da bilen fik nye støddæmpere. Når støddæmpere derfor ikke vedligeholdes korrekt, har dette en effekt på hver enkelt beregning foretaget af køretøjets ESC, da køretøjet ikke reagerer og yder på den måde, der forventes af det. ESC anvender derfor muligvis ikke tilstrækkelige forebyggende foranstaltninger til at holde bilen under kontrol. KYB anbefaler, at støddæmpere, skruefjedre og monteringssæt udskiftes efter 50.000 miles eller 80.000 km.

Når vinteren er forbi, eksisterer fortsat en fare for affjedringskomponenter – især for skruefjedre. Påvirkninger fra løse dele af vejoverfladen kan i sidste ende medføre afskalning af den beskyttende maling og blotlægning af bart metal. Skruefjederen er i så fald modtagelig for at knække, endnu mere under og efter vintermånederne, hvor den vil have været udsat for regn, is og ætsende vejsalt. En skruefjeder, der går i stykker, mens et køretøj kører, kan være ekstremt farlig, hvis den løsner sig fra fjedersædet, og nogle gange kan den endda beskadige dækket. KYB anbefaler, at teknikere, når vinteren er forbi, tjekker skruefjedrene på hvert køretøj, der kommer ind på værkstedet, for denne type skader.