Interview med Mats Öhman

Mats Öhman er en svensk rallycrosskører, som fik en rygmarvsskade og blev lammet fra taljen og ned i en snescooterulykke i 1998. Han deltog i Snowcross, og var en fremragende konkurrencekører. – Syv gange er han blevet svensk mester, og han har også været Europamester samt vundet to Skandinaviske Mesterskaber. Igennem 10 år startede han også som deltager i Motocross-konkurrencer.

På trods af sin skade, begyndte han igen at køre tre år efter hændelsen, og han har siden deltaget i Verdensmesterskabet og Det Europæiske Rallycrossmesterskab ved brug af en specielt tilpasset bil.

KYB Europe fik mulighed for at interviewe Mats i slutningen af ​​2020-sæsonen, da hans bil blev udstyret med elektronisk servostyring og KYB-støddæmpere.

Beskriv venligst din bil indvendigt, hvordan fungerer det hele?

Min bevægelsesevne er stadig dårlig, jeg antager, at den er omkring 10% på nuværende tidspunkt. Jeg er helt lammet fra taljen og ned, jeg har lidt følelse og bevægelse i armene, men desværre intet i mine fingre. Så alt styres af min overkrop, og derfor har jeg slet ingen pedaler. Jeg starter med en knap i munden. I stedet for rattet har jeg en speciel knap på gearet, som jeg styrer med min venstre arm. Resten styrer jeg med min højre hånd. Accelerationen er baglæns, og bremserne er fremad. Jeg skifter gear med albuen, som jeg bevæger op og ned. Når jeg bevæger mig til siden, indstilles koblingen i den ene side og parkeringsbremsen i den anden side.

Vi ombyggede rammen, så jeg selv kunne komme ind og ud af bilen. Da min krop er lammet, er stolen også blevet ombygget. Den har sideunderstøttelse, der holder mig fast og gør, at jeg er stivere. Herefter skal fyrene stramme sikkerhedsselen rigtigt stramt, så jeg kan sidde stabilt – mine kraveben gør altid ondt efter en konkurrence.

Er der introduceret innovative løsninger i de senere år, der virkelig har gjort bilen bedre for dig og dine behov?

Jeg startede rallycross i 2001, så jeg kan sige, at der nu er sket virkelig mange flotte ting i forhold til, da jeg startede. Gearskiftesystemet, koblingen, jeg kan styre dem og så videre – det er usammenligneligt. Jeg er optimist, så nu kan vi fokusere på at justere ventilerne, fortsætte med at arbejde med tændingen og få bilen derhen, hvor jeg vil have den, og jeg tror på, ​​vi gør det rigtig godt! Jeg er ikke så ung længere, men det er ikke noget problem. Udviklingen går meget hurtigt.

Den nye Audi S1: hvor meget arbejde krævede det at ombygge den? Hvor lang tid tog det? Hvad var den største udfordring i denne proces?

Jeg har bygget mange biler siden 2001 og brugt så meget tid, jeg var i stand til på sagen – Jeg har prøvet næsten alt. Jeg har allerede et klart koncept og system, der har virket som jeg vil i mange år. Men der er altid konstruktioner, hvor der er behov for små justeringer. For mig er det ekstremt vigtigt, at alle håndtag og sammenskruninger befinder sig nøjagtigt, hvor de skal være – ellers kan jeg ikke nå dem, og så kan jeg selvfølgelig ikke køre. Det er derfor ekstremt vigtigt, at vi finder det rette sted til montering af disse komponenter. Det tog næsten 2,5 måneder, før alt på Audien var på plads. Nu er jeg tæt på at være fuldt tilfreds.

De andre ​​kørere kan bruge håndbremsen i sving, men jeg skal gennemføre perfekte sving, når jeg ikke kan udføre denne manøvre. Derfor kører jeg helt anderledes med min differential mekanisme end alle andre. Jeg havde et lille problem i starten, men så foretog vi en ændring af differential-mekanismen og satte den på et vådt underlag – hvilket også fungerede godt for mig på en tør overflade.

Hvad er problemet ved start? Det så bedre og bedre ud, efterhånden som sæsonen gik.

Starten er det største problem, vi har i dag. For at starte skal du have et avanceret startsystem. I begyndelsen af ​​sæsonen havde vi ikke fået udviklet elektronikken. Jeg starter med munden, og der er en lille forsinkelse inden bilen begynder at køre, så først tænkte jeg: “Er det mig, der er så gammel og langsom?”. Men vi har øvet det og forbedret vores starter, selvom vi endnu ikke er der, hvor vi gerne vil være. I rallycross er starten ekstremt vigtig, så næste år vil vi udvikle vores startsystem endnu mere og gøre alt, hvad vi kan for at forbedre det.

Hvad er dine første overvejelser om KYB’s elektroniske servostyringssystem i din Audi S1?

Da jeg ikke har nogen fungerende muskler, styrer jeg alt med min skulder og arm, underarmen er den bedste. Så jeg har brug for, at alt skal være let, hvorfor jeg har dobbelt servostyring. EPS KYB står for dette, men også den direkte hjælp i styretøjet. Fordelen er, at jeg kan placere EPS KYB mere præcist, således at begge systemer fungerer lettere eller hårdere. Tidligere var min EPS for let, og det var nogen gange næsten som om det skælvede. Det var nærmest overfølsomt, men nu i slutningen af ​​sæsonen, da vi kom til at køre, blev det indstillet til at køre lidt tungere. Muligheden for at kunne finjustere er meget vigtig for mig.

Samme spørgsmål, men for KYB-støddæmpere?

Det var en helt anden verden, da jeg først testede KYB-støddæmpere – en helt anden landingsfølelse; efter et hop tænkte jeg endda “landede jeg virkelig?”. Helt utroligt sammenlignet med tidligere løsninger. Min krop er ikke særlig god til at klare stød, da jeg ikke kan stå imod dem, men med KYB-støddæmpere lander jeg uden problemer. Det var en rigtig god ændring.

Fortæl os, hvor vigtigt det er at justere støddæmperne korrekt for at få succes i rallycross-sæsonen.

Wow! – støddæmpere er ekstremt vigtige! Uden dem er det lige meget, hvilken motor du har i din bil. Støddæmpere er et helt studium i sig selv. Da jeg startede i snowcross, fokuserede vi meget på støddæmpere. Så jeg vil sige, at jeg har stor erfaring inden for dette felt, men du ved aldrig alt, og du er ikke perfekt. At vide, hvordan man tilpasser et køretøj til vejoverfladen og vejrforholdene, er både fascinerende og ekstremt vigtigt. Jeg har en særdeles god fornemmelse, når jeg kører med disse støddæmpere, og jeg tror, ​​de hjælper mig med at få bilen derhen, hvor jeg vil. Jeg er taknemmelig for at kunne bruge KYB-delene, for mig var det en enorm motivation til at køre.

Hvad synes du, er den største begivenhed i din karriere?

Jeg har kørt snowcross siden 1977 og rallycross siden 2001, så jeg har mange års erfaring. De vigtigste begivenheder i snescootere er Europamesterskabet, Det Skandinaviske Mesterskab og Det Svenske Mesterskab. I rallycross har jeg vundet flere medaljer i Det Svenske Supercar og Supernational Mesterskaber. Jeg har også en rekord fra Strängnäs fra 2010, som stadig er aktuel i dag.

Ligeledes modtog jeg “Sportspegelprisen” på den svenske Sportsgalla i 2011 (det er en særdeles vigtig pris på den største svenske Sportsgalla). Jeg skulle være nomineret til kategorien Årets Sportsmand blandt handicappede, men det kunne jeg ikke, fordi jeg konkurrerer med ikke-handicappede.

Har du nogen planer for 2021?

Vi er ikke sikre på, om der kommer nogen konkurrencer på grund af Covid-19-pandemien, men jeg ved, at vi vil fortsætte med at udvikle bilen for at gøre den klar til nye starter. Vi vil forsøge at gå et skridt videre end sidste år, og så bliver det helt sikkert rigtigt godt. Det vigtigste mål for 2021 er at gøre bilen klar til start – og så kan alt ske. Jeg er realist, og jeg ved, at jeg ikke vil være den hurtigste i Europamesterskabet, men disse biler er rigtig gode, så de burde være i stand til at kvalificere sig til nogle finaler.

Hvilket råd vil du give andre mennesker, der har oplevet livsændrende skader?

I mit tilfælde overvejede jeg to muligheder: enten vil jeg give op, eller jeg vil gøre noget med mit liv for at få det til at se ud, som det er nu. Jeg valgte det andet. Det er selvfølgelig ikke let, når du er lige efter ulykken. Jeg var totalt fysisk uarbejdsdygtig, og i starten så jeg kun mig selv ligge i sengen med behov for mange års konstant pleje. Jeg kunne ikke engang røre ved min næse eller klæde mig på – hvad kunne jeg gøre med mit liv? Men det er vigtigt ikke at give op. I morgen er en ny dag, uanset hvilken tilstand du er i, og hvilke farver du ser din verden i. Der vil altid være i morgen. Det går ikke så hurtigt som at knipse med fingrene, men det bliver dit helt nye liv, og det tager tid at vænne sig til det. Du kan også leve med et handicap.

For mig er der ingen bedre genoptræning end rallycross. I denne bil føler jeg mig helt sund og rask, som om alt i min krop fungerer. Det er en magisk følelse, når du har været handicappet i så langt tid, som jeg har. For eksempel når jeg sidder i min bil ved startlinjen i Höljes og ser 50.000 mennesker juble på publikumspladserne. Så indser jeg, hvad jeg oplever; at jeg kan gøre det. Få mennesker oplever en sådan velsignelse.

Desværre er der ikke ret mange handicappede deltagere i motorsport, og derfor har vi brug for flere af dem. Jeg var hele tiden nødt til at gå min egen vej, og jeg mødte aldrig nogen i en lignende situation, som jeg kunne tale med. Det ville være rart, hvis der var flere konkurrencedeltagere med handicap, sådan at man havde nogen at dele sine erfaringer med. Jeg har ombygget biler i mange år og vil gerne hjælpe alle, der beder mig om et råd.

En række hurtige spørgsmål og svar:

Dit favorit RX-spor…

Selvfølgelig Strängnäs og Höljes.

Det hårdeste RX-spor…

Tierp (Sverige) er meget vanskelig.

Din foretrukne racerbil …

Selvfølgelig min Audi S1

Dit idol …

Jeg har ikke noget egentligt idol, men der er mange kørere, der er glimrende. For eksempel MotoGP-legender som Valentino Rossi og Stefan Everts i motocross.

Den største konkurrent …

For mig er han i min bil, den hårdeste modstander, jeg nogensinde har haft.

Har du nogen ritualer inden løbet?

Nej, egentligt ikke. På den anden side ønsker jeg, at alt skal være godt forberedt, men ikke sådan at det bringer lykke, mere sådan, at alt går glat.

Hvad er dit yndlingsmåltid før løbet?

Jeg spiser en hel del på konkurrencedagen. Det må ikke være noget, som er svært at fordøje, helst pasta eller noget i den retning.

Hvad laver du efter løbet for at slappe af og komme ud af denne “racing måde”?

Efter konkurrencen har jeg svært ved at falde i søvn, fordi jeg prøver at samle mine tanker i mit hoved. Dette er en vigtig proces for mig. Jeg gennemgår alle løb, ser videoer fra bilen, gennemgår data osv. Jeg kan først slappe af næste dag, og jeg er virkelig udmattet bagefter.