Elektronisk stabilitetskontrol og hjulophæng

Elektronisk Stabilitetskontrol eller ESC er et indbygget elektronisk system, som er en udvidelse af blokeringsfri bremseteknologi. Dets opgave er at stabilisere køretøjet og forhindre udskridning ved at anvende et specifikt bremsetryk på et eller flere hjul efter behov.

En række ESC-sensorer videregiver køretøjets driftsforhold til en af køretøjets indbyggede computere. Når computeren registrerer, at køretøjet mister kontrollen, hælder for meget, eller dækkene begynder at miste vejgreb, begynder den straks at sænke motorhastigheden gennem motorstyringssystemet og aktiverer derefter den relevante bremse i de korrekte proportioner for at fastholde kontrollen af køretøjet.

ESC har været på markedet siden 1995 og har været obligatorisk på alle nye køretøjer solgt i EU siden 2014. Omkring 80-90 % af bilerne på de europæiske veje er nu udstyret med ESC-teknologi.

Sikkerhedssele fra det 21. århundrede

De fleste ulykker, der involverer tab af køretøjskontrol, sker, når køretøjet kører ud over vejgrebsgrænserne, for eksempel under over- eller understyringsforhold, eller når der køres for hurtigt efter de herskende forhold. Forskning viser, at ESC kan reducere udskridningsrelaterede dødsfald med op til 38%.

Adskillige undersøgelser har vist, at ESC er yderst effektiv til at forhindre tab af kontrol og dødsulykker. Det anslås, at mindst 188.500 kvæstelser er blevet undgået i Europa siden indførelsen af ESC, og mere end 6.100 menneskeliv er blevet reddet. Køretøjer med ESC reducerer risikoen for fatalt tab af kontrol med det halve og reducerer risikoen for kolbøtte med op til 80%. ESC er af bileksperter blevet beskrevet som det vigtigste fremskridt inden for sikkerhed.

Hvordan forholder ESC sig til hjulophæng?

  • Effektiviteten af ESC er begrænset af kvaliteten af køretøjets dæk og hjulophæng. Hvis dækkene ikke kan gribe ordentligt fat i vejen, kan ESC ikke udføre de nødvendige korrigerende foranstaltninger.
  • Reservedele (som støddæmpere) skal genoprette bilens håndteringsevne til det niveau, da den var helt ny. Nogle eftermarkedsdele (især lavpris/lavkvalitetsdele) er ikke så effektive som originalt udstyr. Disse dele vil påvirke driften af ESC.

Køretøjer udstyret med ESC kræver, som alle køretøjer, periodisk udskiftning af bremseklodser, støddæmpere og spiralfjedre, dæk og andre sliddele. Sørg for at vælge reservedele, der er designet til at genoprette køretøjer til deres oprindeligt fastlagte service- og kontrolevne. Gendannelse af original drift og kontrol er afgørende for ESC-ydeevnen. Selv når vognen er udstyret med ESC, afhænger stop og drejning stadig af godt dækgreb. Godt dækgreb afhænger af velfungerende støddæmpere og fjedre, som holder dækket godt presset ned i vejen. Bemærk, at bilens ESC blev kalibreret, da bilen var helt ny, derfor kan tilstedeværelsen af slidte eller dårlige støddæmpere, bremser eller dæk betyde, at ESC muligvis ikke har det rigtige værktøj til at udføre sit arbejde korrekt, hvilket er afgørende for sikkerheden.

Hvorfor vælge KYB støddæmpere til ESC-køretøjer?

Alle OE-leverandører såsom KYB er enige om, at slidte støddæmpere mister deres effektivitet efter 80.000 kilometer (50.000 miles). Dette skyldes den gradvis fremkommende træthed på ventilerne inde i støddæmperen. Dette er et meget subtilt fald i ydeevne, ofte så subtilt, at det ikke bliver bemærket af føreren. Derfor er råd fra teknikere meget vigtigt, når det drejer sig om at holde dit køretøj kørende så sikkert som muligt, med alle bremser, dæk og hjulophæng på plads.

Eftermarkedsstøddæmpere af lav kvalitet er ofte udviklet på en anden måde og fungerer anderledes end de originale støddæmpere. Fjernelse af elementer som f.eks. interne returfjedre, forringet materialekvalitet og forringet hydraulikvæskekvalitet betyder, at enheden ikke fungerer, som ESC ønsker det, hvilket gør alle beregnede målinger unøjagtige. KYB støddæmpere er kalibreret specifikt til eftermarkedet. De genopretter de oprindeligt designede ESC-egenskaber, ikke kun ved at genoprette dæmperenhedens ydeevne, men også ved at ventilerne indeni er blevet specielt tunet til at tillade slid på omgivende beslag og bøsninger. Dette sikrer, at hele hjulophængssystemet arbejder sammen for at give dig en helt ny køreoplevelse og, vigtigst af alt, genskabe de egenskaber din bil har brug for, sådan at ESC fungerer optimalt. Det er derfor, KYB støddæmper er det foretrukne valg blandt branchefolk, også sammenlignet med OE-delen direkte fra køretøjsproducenten.