Det hydrauliske system: Det har ligget i vores DNA de sidste 100 år

KYB-rejsen begyndte for 100 år siden, i november 1919. Shiro Kayaba var en talentfuld studerende, der blev optaget på det prestigefyldte Waseda-universitet i Tokyo, hvor han begyndte på fakultetet for ingeniør- og naturvidenskab. Han blev dog skuffet i løbet af studieåret, og i stedet for at studere begyndte han at bruge meget mere tid på sin egen forskning. Idet han argumenterede for, at hans kursus er “en kedelig lektion baseret på en nådeløs version af fortiden,” og erklærede videre: “Jeg vil arbejde selvstændigt baseret på den ånd, inspiration og nysgerrighed, jeg blev født med”.


 Med denne overbevisning forlod Kayaba universitetet og dedikerede sig helt til sin egen forskning.

Kayaba havde allerede patenter for sin uafhængige forskning og han fik den nødvendige finansiering fra en fremragende forretningsmand, der ofte hjalp lovende studerende på Waseda Universitet. Den 19. november 1919 åbnede den 21-årige Shiro Kayaba åbnede sit forskningscenter, hvor der fra begyndelsen var beskæftiget 30 forskere. KYB-forgængeren blev født, og vores rejse begyndte.

Forskningscentret og Kayaba selv fandt hurtigt den japanske marines opmærksomhed. Han afviste deres tilbud og foretrak at forblive i sit Forskningscenter, indtil Kanto-jordskælvet i 1923. Et jordskælv på 7,9 richter forårsagede over 140.000 menneskers tragiske dødsfald. Jordskælvet ramte frokosttid, da folk lavede mad, derfor hele regionen var påvirket af brande. Kayaba-forskningscenteret brænde ned til grunden. Kayaba sagde, at hans eneste rigtige valg ville være at arbejde i den japanske flåde, hvor hans erfaring med hydraulik førte ham til at udvikle fjernstyret hydraulisk landing og startanordninger på hangarskibe, samt hydrauliske systemer til landingsudstyr, for at reducere slagkraften under landing.

I marts 1930 blev Kayaba besøgt af en britisk ingeniør, der kom til at afvikle en tvist, han havde med det japanske patentkontor vedrørende det hydrauliske landingsudstyr, han designede. Efter at have set det perfekte Kayaba-design opgav den britiske ingeniør sit eget landingsudstyr-design og startede med at reklamere Kayabas landingsudstyr. Bestillinger kom fra hele verden. Dette sammen med en anden Kayabas opfindelse, som muliggjorde start af korte landingsbaner i det japanske bjergrige terræn, gav Kayab tilstrækkelige ressourcer til at komme væk fra marinen og etablere Kayaba Manufacturing Co. i 1935, kendt som KYB.

Selv om der er gået 100 år, Shiro Kayabas ånd og filosofi, sammen med hans pionerarbejde og opfindelser lever i dag i udviklingen og produktionen af KYB. KYB er en leverandør af originalt udstyr til hver femte bil på verdensplan og producerer over 1 million støddæmpere pr. uge.

“Intet er nogensinde fuldstændigt.  Menneskets unikke evne til at gøre fremskridt ligger i den konstante søgen efter et højere niveau af perfektion, der tjener som grundlag for forretnings- og samfundsudvikling” – Shiro Kayaba