Afprøvning af affjedringen i Smart

Et hyppigt omtalt tema blandt specialister, som beskæftiger sig med affjedring, er, om det er nødvendigt at udskifte støddæmperne, hvis de ikke har synlige beskadigelser eller lækager. For at verificere dette i praksis, har direktøren for Teknisk & Operationel Marketing Support hos KYB Italien, Matteo Turolla, besøgt et værksted i den norditalienske by, Verona.

Bilen ledsager os i det daglige, både på de korte og de længere ture. Du drejer tændingsnøglen, motoren starter, og kilometer efter kilometer lever vi os ind i køretøjets muligheder. Vi tilpasser konstant og ubevidst vores kørestil til de karakteristika, som præger funktionen af de enkelte elementer i affjedringssystemet, hvor parametrene ændres løbende sammen med sliddet på de enkelte dele. Udskiftningen af vise dele af affjedringen er imidlertid hyppigt ikke inkluderet under standardeftersyn og reparationer.

Undersøgelser har påvist, at efter 80.000 kørte kilometer, fungerer de originale støddæmpere ikke længere i overensstemmelse med bilfabrikantens parametre og vejledning. Ved et sådant kilometertal vil den hydrauliske olie i de inde i støddæmperne monterede ventiler være blevet gennemskyllet 75 millioner gange, hvilket har ført til deres gradvise nedslidning og begrænsning af deres korrekte funktion. De kan ikke længere fuldt ud kontrollere oliegennemstrømningen på samme måde, som da de var nye. Det har en negativ indflydelse på arbejdsparametrene og forværrer effektiviteten af støddæmpernes funktion.
Støddæmpernes rolle er at fastholde en fast kontakt mellem hjulene og vejoverfladen. Selv dæk med de bedste parametre garanterer ikke kontrol over køretøjet under hastighedsforøgelse, korrekt opbremsning eller stabilitet i sving, hvis de ikke interagerer med effektive støddæmpere.

Biler
I Verona mødtes Matteo med Federico og Susanna, som ejer to identiske køretøjer, men med fuldstændigt forskellige krav til brugeregenskaber og kørestil. Susanna arbejder i den offentlige administration og kører dagligt sin Smart Fortwo 700 cm3 med et kilometertal på 100.000 km, så hun var overbevist om, at hendes bil stadig var i perfekt stand. Federico ejer et værksted og kører på arbejde i sin Smart Fortwo 700 cm3, som nu har kørt over 180.000 km. Han vidste, at bilen ikke opførte sig sådan, som da den var ny, men efter hans mening kan støddæmperne længe endnu, eftersom bilen kører ganske glimrende.

Test
Det første tjek var at bytte biler og kørsel i disse under hensyntagen til den store forskel i kilometerstanden. Bilen med det største antal kørte kilometer fik derefter udskiftet støddæmperne, fjedrene i ophænget, beskyttelsesudstyr og de øvre montagesæt. Herefter afprøvede de begge dette køretøj igen, og de kunne med det samme registrere forskellen i kørslen med bilen, der havde kørt 180.000 km, og var udstyret med nye KYB støddæmpere. Til sidst blev elementer af ophænget også udskiftet i den anden Smart, hvorefter begge deltagere foretog endnu en prøvetur.

Testresultat for bilen med et kilometertal på 180.000 km.
Zuzanna: Da jeg afprøvede Federicos bil, tænkte jeg med det samme, at det ikke kan være den samme, som min. Ved huller og bump i vejen havde jeg indtrykket af, at jeg ryger af vejen om et øjeblik. Da jeg på ny prøvede at køre med de nye KYB støddæmpere, konstaterede jeg, at den opfører sig lige som min bil, men jeg havde indtryk af, at den var mere stabil, og at ophænget virkede på en mere stille måde, end i min bil.
Federico: Jeg havde vænnet mig så meget til den bil, at jeg ikke bemærkede, hvor meget den havde tabt i køresikkerhed. Under opbremsninger, særligt med manglende stabilitet i sving, forbandt jeg det altid med en særdeles kort afstand mellem akslerne. Jeg er nu klar over, at jeg tog fejl. Nu efter reparationen er det en helt anden kørsel. Jeg kan forestille mig, hvor meget mere forudsigelig bilen vil være på en våd vejbane, og jeg bemærkede med det samme, at ESP-systemet aktiveres langt mindre, og at det er langt mindre invasivt på ujævnheder og brosten.

Testresultat for bilen med et kilometertal på 100.000 km.
Zuzanna: Det havde jeg virkelig ikke forventet, bilen kører glimrende. Ikke at der var noget galt tidligere, men den daglige kørsel og tilvænning har helt sikkert gjort, at jeg ikke var objektiv. Man kan helt klart føle forskellen nu, selv om de udskiftede støddæmpere ”kun” havde kørt 97.000 km.
Federico: Forskellen er åbenbar. Som det er nu, virker begge biler som om de kører på samme måde. De er mere præcise, mere stabile og under bedre kontrol. Jeg ville aldrig have troet, der var en så åbenlys forskel. Fra nu af vil jeg anbefale kunderne på mine værksteder, at de skifter støddæmpere, hvis de har mange kørte kilometer, selv hvis de visuelt ser ud til at fungere. Jeg har kunder med biler, som har kørt 200.000 km og aldrig har udskiftet støddæmperne. De er selvfølgelig ikke bevidste om, hvor meget arbejdsparametrene er forværret, hvilket har direkte indflydelse på kontrollen over køretøjet samt køresikkerheden.

Konklusion
Begge ejerne af Smart Fortwo, som tog del i vores test, var forbløffede over den forskel, som udskiftningen af støddæmpere, fjedrene i ophænget, øvre montagesæt og beskyttelsesudstyr gav på deres biler. Konklusionen er betydningsfuld for den gennemsnitlige bilejer, som tilpasser sin kørestil til køretøjets muligheder, uden at være klar over, at effektiviteten af opbremsninger og køreegenskaberne er forværret.
KYB anbefaler udskiftning af støddæmpere for hver kørt 80.000 km, og altid i par på en hjulaksel.