Sistem dublu de oprire hidraulică KYB

Noul CitroënC5 Aircross a fost lansat în 2017, iar KYB a fost selectat ca furnizor de amortizoare pentru echipare originală. Recenziile inițiale din presa auto au descris comportamentul vehiculului ca fiind: „un hatchback ultra-confortabil, cu o personalitate unică”, „o suspensie cu confortul îmbunătățit la un cost moderat” și în urma test drive-ului „chiar înainte de a parcurge primul kilometru, îmbunătățirile în confort și rafinamentul general sunt uimitoare”.

 

Suspensia activă începe să devină o realitate pentru autoturisme, iar soluțiile semi-active cuceresc mai multe segmente. Datorită dezvoltării comune dintre KYB și PSA, conceptul de suspensie bazat pe amortizoare pasive, capabil să combine performanțe ridicate cu costuri competitive, a fost dezvoltat și aplicat la Citroën C5 Aircross. Citroën a denumit acest sistem Progressive Hydraulic Cushions.

 

Secretul acestui concept revoluționar este un sistem dublu de oprire hidraulică. Cursa totală a amortizoarelor poate fi împărțită în trei părți diferențiate pentru care amortizorul oferă diferite caracteristici. Prima parte corespunde poziției din jurul centrului cursei. În această zonă de lucru, supapa convențională din piston și supapa din bază asigură forțele de amortizare. A doua și a treia parte corespund pozițiilor apropiate de capătul cursei de destindere și de comprimare, cu compresia hidraulică și opririle la destindere responsabile pentru asigurarea unei absorbții suplimentare de energie.

 

Această împărțire permite supapelor principale ale amortizoarelor să se concentreze asupra confortului și încredințează opririlor hidraulice să își asume responsabilitatea atunci când se întâlnesc situații mai dificile. Pentru a realiza acest lucru în mod eficient, ambele opriri, de destindere și de compresie trebuie să fie capabile să asigure o absorbție suficientă a energiei și să aibă un răspuns foarte flexibil. Opririle oferă un nivel de confort fără precedent și oferă ceea ce Citroën descrie ca fiind un „efect de covor zburător”, deoarece mașina simte ca și cum ar zbura peste niște denivelari și găuri în drum.

 

Directorul general KYB al departamentului Product Management pentru Europa, Jean François Huan, explică „acesta este un alt exemplu de cercetare și dezvoltare de pionierat pentru care inginerii noștri OE sunt renumiți, aștept cu nerăbdare să văd cum se dezvoltă această nouă tehnologie pe piața noastră”.

 

Informații tehnice detaliate:

Provocările cu care s-a confruntat KYB în timpul dezvoltării acestui sistem dublu de oprire hidraulică au fost uriașe. Un punct important a fost menținerea legii principale de amortizare a amortizorului invariabil de componentele care fac parte din opririle hidraulice. Acest obiectiv a fost realizat prin calcule hidraulice și FEA și verificat prin teste de conducere. O altă cerință cheie a fost aceea de a proiecta diferitele componente cu o robustețe suficientă pentru a rezista la cerințele ridicate ale vehiculului chiar și în cele mai nefavorabile condiții. Pentru a atinge acest obiectiv, KYB a studiat diferite opțiuni de materiale și mai multe geometrii înainte de a ajunge la soluția optimă. Toate componentele trebuiau construite cu cea mai mare precizie.

 

Principiul de funcționare pentru oprirea la cursa de destindere se bazează pe un segment de plastic armat care este plasat în tubul interior al amortizorului prin intermediul unei deformări care definește zona de lucru a opritorului hidraulic la destindere. Atunci când șaiba de destindere se află în contact cu segmentul, se creează o nouă cameră de ulei, ceea ce înseamnă că uleiul poate ieși din cameră doar prin deschiderea segmentului. Acest flux controlat generează o forță hidraulică care poate fi reglată cu reglarea deschiderii segmentului. În plus, zona de lucru a acestui opritor hidraulic poate fi reglată prin schimbarea lungimii deformării tubului interior.

 

Pentru oprirea hidraulică la compresie se folosește un principiu similar. O nouă cameră de ulei este creată prin interacțiunea dintre o componentă polimerică plasată în pistonul amortizorului și o presă tubulară metalică montată în ansamblul supapei din bază. Partea de polimer este construită cu niște fante pentru trecerea uleiului, ceea ce va permite reglarea eforturilor oferite de sistem. Pentru a atinge efortul maxim dorit, o supapă suplimentară precomprimată este plasată în subansamblul supapei din bază. Instalarea opritorului hidraulic la cursa de compresie permite constructorului auto să simplifice alte componente ale suspensiei, cum ar fi tamponul de compresie, precum și să redefinească anumite componente structurale, datorită eforturilor reduse care vor fi transmise șasiului vehiculului.

 

KYB a reușit să dezvolte un sistem care să combine robustețea cu o gamă largă de reglaje, care oferă vehiculului o amortizare moale atunci când este nevoie de confort și cu manevrabilitate excelentă atunci când este nevoie de control. Este important să subliniem faptul că aceste caracteristici sunt îndeplinite cu un sistem pasiv care asigură un timp de răspuns imbatabil și un cost competitiv. KYB aplică sistemul dublu de oprire hidraulică în alte vehicule viitoare de pe piața europeană, cum ar fi Citroën C4 Cactus.