KYB představuje tlumič pérování s hydraulickými dorazy v obou koncových polohách

 

Zcela nový Citroën C5 Aircross byl představen v roce 2017 a je vybaven tlumiči pérování od KYB. Recenze v auto magazínech popisují toho SUV s nezaměnitelným charisma jako ultra komfortní. Díky zavěšení kol a použité speciální konstrukci tlumičů je komfort jízdy, jenž vozidlo má, prostě ohromující.

 

Aktivní zavěšení kol se dostává i do běžných osobních vozidel a to i různých kategorií. Díky spolupráci mezi KYB a skupinou PSA bylo vyvinuto nové zavěšení kol založené na pasivních tlumičích mající vynikající parametry. Tato technologie byla prvně použita právě v modelu Citroën C5 Aircross. Citroën to nazývá Progresivní Hydraulické Tlumení.

 

Tajemství v tomto revolučním systému odpružení spočívá v dvojitém hydraulickém dorazu tlumičů. Celkový zdvih tlumičů pérování může být rozdělen do tří rozdílných úseků a v každém úseku tlumiče poskytují zcela jiné tlumící charakteristiky. První úsek je okolo centrální polohy zdvihu a je to klasická konvenční pracovní část tlumiče využívající ventilkový sytém generující tlumící síly. Druhý a třetí úsek jsou koncové polohy tlumiče ke konci jeho zdvihu (při stlačení a při odskoku). Právě zde přichází na řadu speciální hydraulický doraz, který v těchto polohách přidá dodatečnou tlumící sílu pro lepší absorpci nárazu.

 

Toto rozdělení dovoluje tlumiči, aby jeho hlavní ventilkový sytém byl zaměřen na komfort a jeho hydraulické dorazové části přebrali práci v náročnějších pracovních podmínkách.  Aby bylo dosaženo vhodného tlumícího účinku v obou koncových polohách, musí mít dorazy vhodné tlumící účinky s velmi rychlou odezvou. Tyto dorazy poskytují nebývalý  jízdní komfort, který Citroën popisuje jako “efekt létajícího koberce”. Vozidlo pluje silnicí    a vznáší se nad nerovnostmi vozovky.

 

Zaměstnanec KYB Europe, Jean François Huan general manager pro trh s náhradními díly, vysvětluje: “Je to další skvělý příklad průkopnického technického řešení typický pro naše vývojové pracovníky. Těším se až se tato technologie rozšíří i do dalších modelů na trhu”.

 

Výzvy kterým KYB čelila během vývoje tohoto tlumiče s hydraulickýma dorazama byli opravdu veliké. Důležité bylo, že se podařilo zachovat beze změny hlavní tlumící charakteristiku tlumiče a k tomu přidat ony speciální dorazy. Tento cíl byl dosažen mimo jiné i díky nesčetně složitým výpočtům a modelacím s následně ověřenými výsledky v jízdních testech. Další klíčový požadavek bylo navržení různých komponent s rozdílnou robustností tak, aby vyhověli nejnáročnějším podmínkám provozu. Díky tomu, že se podařilo vybrat vhodný materiál a pak se následně sladila přesnost výroby, se vše dovedlo ke zdárnému konci.

 

Princip fungování tohoto dorazu při odskoku spočívá v tom, že speciální plastový segment, umístěný ve vnitřní trubce tlumiče se deformuje a tím určí pracovní část pro působení tlaku oleje. Když se dorazový kroužek dotkne tohoto segmentu vytvoří se zcela nová olejová komora ze které může olej unikat pouze přes předem daný odtokový otvor. Tento řízený průtok generuje hydraulickou sílu, kterou lze naladit nastavením otvoru v segmentu. Kromě toho lze pracovní oblast hydraulického dorazu měnit změnou deformační délky vnitřní trubky.

 

Při stlačení je princip podobný. Nová olejová komora je vytvořena interakcí polymerní součásti umístěné v pístu tlumiče a přesnou kovovou trubkou v níž je ventilkový systém stačen. Polymerová komponenta je vytvořena se štěrbinami pro průchod oleje, což umožní vyladění celého systému. Aby se dosáhlo požadovaného maximálního tlumícího účinku, je v podsestavě základního ventilu umístěn přídavný ventil. Instalace hydraulických dorazů umožňuje výrobci automobilů zjednodušit jiné komponenty odpružení, jako je například externí doraz. Také může zcela zjednodušit provedení podvozku díly eliminacím vibrací    a rázů jdoucích do karoserie.

 

Společnost KYB dokázala vyvinout systém, který kombinuje robustnost s širokým rozsahem naladění poskytující vozidlu měkké tlumení, když je požadováno pohodlí a také dostatečnou tuhost, když je potřeba ovladatelnost vozidla. Je důležité zdůraznit, že tyto funkce jsou splněny pasivním systémem, který zaručuje bezkonkurenční dobu odezvy a konkurenční cenu. KYB aplikuje tento systém hydraulických dorazů i v dalších vozidlech na evropském trhu, jako je např. Citroën C4 Cactus.